A török elnök élesen támadta a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választás fő ellenzéki jelöltjét

Külföld, 2019.06.18

Élesen támadta Recep Tayyip Erdogan török elnök egy keddi nyilvános beszédében a vasárnap megismétlendő isztambuli főpolgármester-választás fő ellenzéki jelöltjét, Ekrem Imamoglut, amiért tagadja, hogy a közelmúltban sértegette volna az egyik tartomány kormányzóját.

Erdogan Isztambulban hívei előtt leszögezte: "nem adhatjuk oda a várost ezeknek a hazugoknak". A török államfő kifejtette: Imamoglu nem ismeri be, hogy "kutyának" (it) nevezte Ordu tartomány kormányzóját, hanem azt állítja, hogy az "egyszerű" (basit) szót használta. "Felvétel van mindenről, légy őszinte, a politikához az őszinteség illik" - hangoztatta Erdogan Imamoglunak címezve szavait.

Törökországban másfél hete parázs vita folyik arról, hogy mi is hangzott el pontosan azon a zajos videofelvételen, amely Imamoglu néhány napos kampánykörútja során készült.

A legfőbb ellenzéki tömörölésre, az Imamoglut indító kemalista Köztársasági Néppártra (CHP) utalva Erdogan kijelentette: ezeknek már a génjeiben van a hazugság. "Na várj csak, a választás után még megfizetsz ezért, az ügy ezzel nem ért véget" - fogalmazott. Hát nem szégyelled magad?" - tette hozzá egyúttal.

Erdogan egy hétfő esti rendezvényen felszólalva már jelezte: Imamoglu mindaddig nem töltheti be a főpolgármesteri tisztséget, amíg nem kér bocsánatot a török nemzettől és az ordui kormányzótól.

A török elnök kedden azzal is vádolta Imamoglut, hogy annak a Törökországban fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított gülenista mozgalomnak az oldalán áll, amelyet a kormányzat a 2016. július 15-ei puccskísérlet felelősének tart. Erdogan rámutatott: az incidenssel kapcsolatban írt Twitter-üzeneteiből is kiviláglik, hogy Imamoglu a gülenista hálózattal van.

Imamoglu már a márciusi 31-i isztambuli helyhatósági választáson is a CHP jelöltje volt, de akkori győzelmét a kormánypárt kérelmének eleget téve a Legfőbb Választási Tanács (YSK) egy bő hónappal később semmisnek nyilvánította és elrendelte a főpolgármester-választás megismétlését.

Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió a választásra jogosultak száma, a hivatalos végeredmény alapján Imamoglu rendkívül kiélezett küzdelemben, mindössze 13 ezer 729 szavazattal előzte meg a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) színeiben induló Binali Yildirimet.

Yildirim egykor az ország közlekedésügyi minisztere, miniszterelnöke és házelnöke is volt. Imamoglu korábban a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a CHP színeiben Isztambul Beylikdüzü városrészének polgármestereként tevékenykedett.

Megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy míg a március 31-ei helyhatósági választást megelőzően Erdogan országos kampánykörútra indult, az utóbbi hetekben szokatlan módon háttérbe húzódott, és Yildirim került előtérbe.

A közvélemény-kutatások június 23-ára még ha kevésbé is, de ugyancsak szoros versenyt jósolnak. A felmérések túlnyomó többsége Imamoglu győzelmével számol.

A török metropoliszt 15 éve Erdogan pártja, az AKP vezeti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!