A török elnök szerint iszlámellenesen viselkedtek Isztambulban a nőnapi tüntetés résztvevői

Külföld, 2019.03.11

Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik hétfői nyilvános beszédében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy iszlámellenesen viselkedtek a múlt pénteki nemzetközi nőnap alkalmából tartott isztambuli tüntetés résztvevői.

Erdogan a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Hakkari városban felszólalva azt kérdezte a tömegtől: "tudjátok, kik állnak azok mögött, akik erkölcstelen szlogenjeikkel a tiszteletlenség határait nem ismerve füttyögve, sípolva próbálják meg elnyomni a müezzin énekét?"

A török elnök leszögezte: a parlament második és harmadik legnagyobb ellenzéki pártja, tehát a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), valamint a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) áll a péntek esti demonstráció történései mögött.

A BirGün török ellenzéki napilap internetes oldala hétfőn úgy idézte fel az eseményeket, hogy a nőnapi felvonulás résztvevői nem a müezzin épp akkor megszólaló, imára hívó éneke ellen, hanem a rendőri fellépés miatt kezdtek el fütyülni.

Törökországban hamarosan, március 31-én helyhatósági választásokat tartanak. Erdogan a kampányidőszakban átlagosan napi két nyilvános beszédet tartva tartományról tartományra járja az országot, miután államfői tisztsége mellett a hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben.

Erdogan hétfői beszédében úgy fogalmazott: "senki sem akadályozhatja meg országunkban, hogy a müezzin, aki vallásunk egyik alapját képezi, énekével örökké imára szólítson." A török elnök egyúttal nyomatékosította: "nem tanúsítunk tiszteletet aziránt, aki nem tartja tiszteletben a müezzinünket."

Erdogan szerint a nőnapi tüntetés résztvevői azon fáradoztak, hogy a helyhatósági választások előtt felforgassák az országot.

"Hakkaritól azt várom, hogy azt mondja: na, most már elég!" - tette hozzá a török elnök.

A nőnapi demonstrálók péntek este fél 8-tól terveztek végigvonulni Isztambul korzóján, az Istiklal úton, de a hatóságok már korábban közölték, hogy nem engedélyezik a tüntetést, a résztvevőket pedig a környező utcákba fogják terelik. A rendőrség először pajzsokkal állta el a menetelni szándékozók útját, majd könnygázt alkalmazva oszlatta szét a tömeget.

Az Evrensel török marxista napilap pénteken arról számolt be, hogy a rendőrség gumilövedékeket is bevetett az egyes források szerint néhány ezernyi, más források szerint több tízezernyi tüntető ellen.

A nemzetközi nőnap alkalmából 2003 óta tartanak felvonulásokat Isztambulban, azonban a 2016. júliusi katonai puccskísérlet óta a hatóságok biztonsági okokra hivatkozva szigorúbban lépnek fel a demonstrálókkal szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!