A török hadsereg légi és szárazföldi beavatkozást hajt végre az észak-iraki Hakurk térségében

Külföld, 2019.05.28

Légi és szárazföldi beavatkozást hajt végre hétfő délután óta a török haderő az észak-iraki Hakurk térségében, nem messze a Kandil-hegységtől, ahol a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet főhadiszállása található - közölte kedden a török védelmi minisztérium.

A szűkszavú beszámoló szerint a művelet elején a tüzérség és a légierő adott le lövéseket a PKK fegyverraktáraira és búvóhelyeire. A beavatkozáshoz az esti órákban a szárazföldi kommandó egységei is csatlakoztak, amelyeket helikopterekkel szállították a térségbe.

A közlemény alapján a művelet célja, hogy ártalmatlanítsa a terroristákat és megsemmisítse a PKK állásait.

A beavatkozásra nem sokkal azután kerül sor, hogy Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök május közepén Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt Ankarában. A találkozót követően a török elnök bejelentette, hogy Törökország és Irak megállapodott egy terrorizmus elleni katonai együttműködés, valamint egy bizalmi egyezmény kidolgozásáról.

A török légierő rendszeresen hajt végre csapásokat az iraki határ túloldalán, de a különleges kommandót Ankara csak ritkán mozgósítja. Hakurk régió a Kandil-hegységtől északnyugatra, közvetlenül a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Hakkari tartomány Semdinli körzetével szemben található.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősítette. A konfliktusban lassan 35 év alatt közel 50 ezer ember vesztette életét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!