A török hatóságok elfogták a szíriai kurd milícia merényletre készülő két tagját

Külföld, 2019.09.30

A török biztonsági erők elfogták a határon a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia Szíriából érkező két tagját, akik merénylet akartak elkövetni Törökországban - közölte hétfőn a török védelmi minisztérium.

A tárca további részleteket nem közölt, így az esetleges támadás helyszínét sem.

A török és az amerikai kormányzat bár eltérően ítéli meg az YPG szerepét Szíriában, az utóbbi hónapokban együttes erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy biztonsági övezet jöjjön létre egy Eufrátesz folyótól északkeletre eső, a közelmúltig az YPG által ellenőrzött sávban.

Ankara a törökországi kurd szakadárokkal szövetséges terrorszervezetnek, és így nemzetbiztonsági fenyegetésnek, míg Washington a leghatékonyabb partnerének tekinti az YPG-t az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

A török és az amerikai fél csak hosszas tárgyalások után, augusztus 7-én tudott megállapodni egy közös műveleti központ létrehozásáról a biztonsági övezet kialakítását és igazgatását illetően. A műveleti központot közvetlenül a török-szíriai határon, a törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településénél állították fel. Az egyezség értelmében egyelőre amerikai-török szárazföldi és légi járőrözés folyik az északkelet-szíriai térségben.

A tervezett zóna pontos elhelyezkedése, a török és az amerikai fél feladatainak megoszlása továbbra sem ismert.

A török fél ugyanakkor a közelmúltban többször elégedetlenségének adott hangot a folyamat előrehaladtát illetően. Ankara úgy véli, hogy Washington halogatni akarja az övezet kialakítását.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember 16-án leszögezte: ha Törökország két héten belül nem éri el a kívánt eredményt az Egyesült Államokkal az övezet ügyében, megvalósítja terveit egy saját hadműveletre vonatkozóan az Eufrátesz folyótól keletre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!