A török hírszerzés elfogta külföldön Fethullah Gülen unokaöccsét

Külföld, 2021.05.31

A török Nemzeti Hírszerző Ügynökség (MIT) elfogta külföldön és Törökországba szállította Selahaddin Gülent, a 2016-os puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett Fethullah Gülen muszlim hitszónok unokaöccsét - jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló nem ismertette, hogy pontosan hol és mikor kerítették kézre a férfit a török hatóságok.

Az Anadolu biztonsági forrásokból úgy értesült, hogy Selahaddin Gülen a nagybátyja utasítására szökött külföldre. Törökországban fegyveres terrorszervezetben viselt tagság gyanújával adtak ki elfogatóparancsot a férfi ellen.

Ankara az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen nemzetközi mozgalmát vádolja a 2016. július 15-ei hatalomátvételi kísérletért. Fethulleh Gülen azonban tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. A hivatalos török álláspont szerint a fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába.

A lassan öt éve tartó megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtotta és sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is. A hatóságok az elmúlt években százezreket vettek őrizetbe, tízezreket zárattak börtönbe, ezreket ítéltek szabadságvesztésre, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, orvosokat, tanárokat, üzletembereket és újságírókat. Selahaddin Gülenhez hasonlóan már számos állítólagos gülenistát fogott el és szállított haza a török hírszerzés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!