A tüntetések miatt törvényben erősítették meg az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai biztonságának védelmét

Külföld, 2022.05.10

Az amerikai szenátus  amerikai idő szerint hétfőn este megszavazta az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága tagjainak biztonságának védelmét megerősítő jogszabályt, amellyel a bírák és családtagjaik személyes védelmét igyekeznek még fokozottabban biztosítani, miután tömegtüntetések zajlottak a bíróság washingtoni épülete előtt, valamint közvetlenül a bíróság három tagjának a magánlakása előtt.

A demonstrációkat az váltotta ki, hogy az alkotmánybíróságként működő bírói testület jelenleg az abortuszhoz való alanyi jogot biztosító, a Roe kontra Wade néven ismert peres eljárást lezáró 1973-as legfelsőbb bírósági ítélet felülvizsgálatát végzi.

A szóban forgó bírósági döntés teszi lehetővé az Egyesült Államok területén a terhesség mesterséges megszakítását még azt megelőzően, hogy a magzat az anyaméhen kívül is életképessé válna, vagyis a terhesség 24. és 28. hete közötti időszakban.

A Politico című, baloldali-liberális amerikai napilap május 2-án hozta nyilvánosságra az alkotmánybíróság egyik konzervatív tagjának, Samuel Alito bírónak tulajdonított, nem nyilvános, de kiszivárogtatott, 98 oldalas állásfoglalást, amelyben az abortuszhoz való általános jog eltörlésének szükségessége mellett érvelt. Alito főbíró többségi véleményt fogalmazott meg: álláspontját ugyanis támogatja négy kollégája, Clarence Thomas, Brett Kavanaugh, Neil Gorsuch és Amy Coney Barrett is.

A kétpárti támogatású törvényjavaslatot, amellyel megerősítik az alkotmánybírók biztonságának védelmét, szóbeli szavazással, egyhangúlag, ellenszavazat nélkül fogadta el a szenátus, egyelőre azonban nem rendelt a jogszabályhoz kiegészítő pénzügyi támogatást, amelyre később kerülhet sor. Ahhoz, hogy a törvényjavaslat hatályba lépjen, még a képviselőháznak is szavaznia kell róla.

Az új törvény a biztonság és a személyes védelem tekintetében már most egy szintre emelte a legfelső bíróságot a Fehér Házzal és a kongresszussal, és megerősíti a legfelsőbb bíróság kilenc tagjának személyes biztonságát, miután hétfőn este több mint 100 amerikai demonstráló közvetlenül Samuel Alito bírónak a főváros közelében, de már Virginia államban, a Potomac folyó túlpartján fekvő háza előtt tüntetett, a legfelsőbb bíróság azonnali feloszlatását követelve.

Több tucat demonstráló tüntetett a hétvégén John Roberts főbíró Maryland államban álló háza, valamint Brett Kavanaugh bíró washingtoni lakása előtt is.

Az alkotmánybírák lakcímét egy baloldali szervezet tette közzé. A szervezet a honlapján egyúttal "szélsőségeseknek" minősítette az alkotmánybíróság konzervatív tagjait.

A törvényjavaslat lényegében arra kötelezi a taláros testület tagjainak biztonságát ellátó rendőri szervet, hogy napi 24 órában biztosítsa az alkotmánybírák közvetlen családtagjainak személyes védelmét az amerikai elnök, alelnök, házelnök, valamint más kongresszusi és fehér házi vezetők védelméhez hasonlóan.

A törvényjavaslatot Chris Coons delaware-i demokrata párti és John Cornyn texasi republikánus szenátor terjesztette az amerikai felsőház tagjai elé.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője hétfői Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy Joe Biden amerikai elnök "határozottan támogatja az amerikaiak tüntetéshez való alkotmányos jogának gyakorlását, ez azonban nem jelenti azt, hogy az erőszak, a személyes biztonság fenyegetése és a vandalizmus megengedett. A legfelsőbb bíróság tagjai hihetetlenül fontos szerepet játszanak az amerikai társadalom működésében, és biztosítani kell, hogy úgy végezhessék a munkájukat, hogy nem kell aggódniuk személyes biztonságuk miatt".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!