A Twitter feloszlatta tartalomszabályozó tanácsadó testületét

Külföld, 2022.12.13

Megszüntette a Twitter a közösségi médiumnál működő úgynevezett Bizalmi és Biztonsági Tanácsot (Trust and Safety Council), vagyis a tartalomfelügyeleti kérdésekkel foglalkozó szakértői testületet.

A száztagú, jórészt civilszervezetek, köztük emberi jogi csoportok képviselőit tömörítő tanács hétfőn késő este tartott volna értekezletet, ám az ülés kezdete előtt nem sokkal a tagok emailben arról kaptak tájékoztatást, hogy a Twitter megszüntette a testületet.

A "Twitter" aláírással elküldött elektronikus levél úgy fogalmazott, hogy a "Twittert biztonságos és informatív térré átalakító munka minden korábbinál gyorsabban és erőteljesebben halad", és örömmel fogadják a feloszlatott tanács korábbi tagjainak ötleteit is arra, hogy miként lehet e célt elérni.

Elon Musk, miután október végén 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségi médiumot, már bejelentette, hogy egy új, tartalomszabályozással foglalkozó tanácsot akar alakítani.

A most feloszlatott Bizalmi és Biztonsági Tanács és az azt korábban vezető Yoel Roth neve az elmúlt másfél hétben többször felbukkant az úgynevezett Twitter-iratokban. Elon Musk újságírók szerkesztésére bízva hozta nyilvánosságra a cég előző vezetésének idejéből származó belső kommunikáció egy részét, amely bemutatta a tartalomszűrési gyakorlatot, ennek részeként közszereplők bejegyzéseinek korlátozását. Ilyen korlátozás alá került a 2020-as elnökválasztás előtt Donald Trump akkor hivatalban lévő elnök, akinek fiókját a Capitoliumnál történt, 2021. január 6-i zavargások után felfüggesztették.

Yoel Rothról, a Twitter korábbi bizalmi és biztonsági részlegének vezetőjéről a CNN hétfőn saját értesülésre hivatkozva azt írta, hogy a férfi kénytelen volt elmenekülni otthonából, miután számos fenyegetést kapott a Twitter-iratok nyilvánosságra kerülése után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!