TV műsor

A V4 közlekedési miniszterei együttműködési megállapodást írtak alá Krakkóban

Külföld, 2021.06.18

A vasúti közlekedés fejlesztéséről és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon képviselendő közös álláspontok kidolgozásának szükségességéről is szóló együttműködési megállapodást írtak alá a visegrádi csoport (V4) közlekedésért felelős miniszterei pénteken a lengyelországi Krakkóban.

Magyarországot a pénteken véget ért kétnapos találkozón Tóth Péter közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár képviselte. A krakkói Wawel királyi várban megtartott közös pénteki sajtóértekezleten Tóth Péter a júliusban kezdődő magyar V4-elnökség egyik kulcsfontosságú feladatának nevezte a térségbeli infrastruktúra további bővítését, valamint azt, hogy az országcsoport a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) fejlesztési elveiről tárgyaljon az Európai Unióval (EU).

Aláhúzta: Magyarország nagy hangsúlyt helyez nemcsak az északi, hanem a déli irányú összeköttetések létesítésére is. Ebben az összefüggésben megerősítette: idén befejezik a Via Carpatia észak-déli közúti folyosó magyarországi szakaszát.

Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszter fontosnak nevezte a V4 közös erőfeszítéseit a TEN-T hálózat felülvizsgálatában történő sikeres részvételre, arra, hogy a hálózatba újabb, a térségbeli államok számára fontos közlekedési folyosókat iktassanak be.

A támogatott, illetve támogatandó projektekként Adamczyk a Via Carpatia mellett a négy visegrádi országot összekötő gyorvasutat, a Duna-Odera-Elba csatornát, valamint a Varsó és Lódz városa között építendő lengyel központi repülőteret sorolta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!