A várakozásoknál jelentősebben nőtt az euróövezeti gazdaság teljesítménye a második negyedévben

Külföld, 2021.07.30

A várakozásokhoz képest nagyobb ütemben nőtt az euróövezet gazdaságának teljesítménye az idei második negyedévben negyedéves és éves összevetésben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken első becslésként azt közölte, hogy az euróövezet 19 tagállamában az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással számolva 2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 13,7 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a június végével záródott negyedévben.

Elemzők negyedéves összehasonlításban kisebb, 1,5 százalékos, éves szinten pedig szerényebb, 13,2 százalékos növekedésre számítottak.

Az idei első negyedévben 0,3 százalékos negyedéves és 1,3 százalékos éves szintű csökkenést jegyeztek fel.

A 27 tagú Európai Unióban negyedéves összehasonlításban 1,9 százalékkal, éves szinten pedig 13,2 százalékkal nőtt a GDP az idei második negyedévben. Az idei első negyedévben negyedéves szinten 0,1 százalékos, éves szinten 1,3 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

A 27 EU-tagállam közül egyelőre 11-nek az adata szerepel az Eurostat összeállításában, Magyarország nincs köztük.

Negyedéves összevetésben mind a 11 országnak nőtt a GDP-je a második negyedévben. A legnagyobb mértékű növekedés Portugáliában volt, 4,9 százalékos, majd Ausztria (+4,3 százalék) és Lettország (+3,7 százalék) következett. A legkisebb növekedést Litvániában (0,4 százalék) és Csehországban (+0,6 százalék) mérték.

Az eddig ismert adatok alapján mind a 12 országban éves szinten is nőtt a gazdaság. A legjelentősebb bővülés Spanyolországban volt 19,8 százalékkal, Franciaországban 18,7 százalékkal és Olaszországban 17,3 százalékkal. A legkisebb növekedést a 11 országból Csehországban mérték, 7,8 százalékosat.

Európa vezető gazdasága, Németország hazai összterméke (GDP) 1,5 százalékkal nőtt az első negyedévvel összevetve, amikor 1,8 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Éves összevetésben a GDP 9,2 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévi 3,1 százalékos csökkenést követően.

Az Eurostat augusztus 17-én részletesebb, de még mindig nem végleges adatokat közöl.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!