A vártnál erősebben nőtt a francia ipar termelése júniusban

Külföld, 2020.08.07

Jelentősen, a vártnál erősebben nőtt az ipari termelés Franciaországban júniusban az előző hónaphoz képest, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti szinttől továbbra is messze áll.

A francia statisztikai hivatal (Insee) pénteken közölte, hogy a szezonális és naptári hatással kiigazított előzetes adatok szerint júniusban 12,7 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Elemzők 8,9 százalékos növekedésre számítottak a májusi 19,9 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben azonban 11,7 százalékkal esett vissza az ipari termelés júniusban.

A járvány robbanásszerű terjedése, illetve a megfékezését célzó szigorú intézkedések bevezetése előtti hónaphoz, februárhoz képest 11,7 százalékkal maradt el az ipar termelése, ezen belül a feldolgozóiparé 12,5 százalékkal.

Negyedéves összevetésben 17,1 százalékkal csökkent az ipari termelés április-júniusban, míg az első negyedévben 6,4 százalékkal. Éves összehasonlításban a második negyedévben 23,4 százalékkal zuhant az ipar termelése, ezen belül a feldolgozóiparé 25,3 százalékkal.

Az Insee ugyancsak pénteken tette közzé a külkereskedelmi mérleg alakulását tükröző adatokat. Eszerint a járvány hatására negyedéves összevetésben 28,9 százalékkal, 83,8 milliárd euróra csökkent az export értéke április-júniusban, az importé pedig 20,7 százalékkal, 104,3 milliárd euróra. A mérleg hiánya 6,9 milliárd euróval, 20,4 milliárd euróra szökött fel.

Romlott a munkaerőpiaci helyzet is, de a vártnál kevésbé. A második negyedévben a magánvállalatok által foglalkoztatottak száma 0,6 százalékkal, 119 ezer 400-zal csökkent, míg az első negyedévben 2,5 százalékkal, azaz 497 ezer 500-zal. Elemzők rosszabb értékre, 2,2 százalékos csökkenésre számítottak a második negyedévről.

Az egy évvel korábbihoz képest 480 ezer 800-zal csökkent a magánvállalatok dolgozóinak száma a második negyedévben. A június végén kimutatott mintegy 19 millió 128 ezer fős alkalmazotti létszám a 2017. júniusi szintnek felelt meg.

Franciaország gazdasága rekordmértékben, 13,8 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest április-júniusban, amikor is 55 napon keresztül voltak érvényben a szabad mozgást szigorúan korlátozó intézkedések. A kormány augusztus 25-én ismerteti a gazdaság újraindítását szolgáló, 100 milliárd euró értékű tervét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!