A vártnál jobban javult az ifo júniusi német üzleti hangulatindexe

Külföld, 2021.06.24

Az elemzők által vártnál is kedvezőbb lett júniusban a német üzleti hangulatindex.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete csütörtökön azt közölte, hogy felmérése szerint az üzleti hangulatindex júniusban 101,8 pontra nőtt az előző havi 99,2 pontról. Szakértők kevésbé javuló mutatóra, 100,6 pontra számítottak júniusra.

Az üzleti hangulat annak köszönhetően javult, hogy a felmérésbe bevont üzleti szereplők jobbnak ítélték meg aktuális helyzetüket, mint az előző hónapban, és az elkövetkező hat hónappal kapcsolatban is derűlátóbbak voltak, úgy vélték, lecsengőben a pandémia harmadik hulláma és a megszorítások enyhítésével felpörög a gazdaság.

Az index alkotóelemei közül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke 99,6 pontra emelkedett a májusi 95,7 pontról, a hat hónapra előre tekintő kilátások megítélését számszerűsítő érték pedig 102,9 pontról 104 pontra javult. Mindkét részmutató jobb lett a vártnál, a kilátásokra 103,9 pontot, az aktuális helyzetre 97,8 pontot vártak az elemzők.

Az ifo német üzleti hangulatindexe tavaly januárban 96,0 ponton kezdte az évet, majd a koronavírus-válság miatt április-májusban érte el mélypontját 74,2 és 79,7 ponton. Onnan szeptemberig folyamatosan emelkedett, majd az év végén a második fertőzési hullám miatt újból életbe léptetett korlátozások következtében ismét csökkent, de a tavaszihoz képest már csak elenyésző mértékben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!