A vártnál kisebb lett Németország novemberi külkereskedelmi többlete

Külföld, 2021.01.08

Novemberben az elemzők által becsültnél jóval nagyobb mértékben nőtt a német export és az import, a külkereskedelmi többlet azonban elmaradt a várttól.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis honlapjára pénteken felkerült adatok szerint novemberben a német áruexport naptári és szezonális kiigazítással 2,2 százalékkal nőtt az előző havihoz képest. Szakértők 0,8 százalékos emelkedésre számítottak az októberi 0,9 százalékos bővülést követően.

Az import 4,7 százalékkal nőtt az elemzői várakozások átlagában szerepelt 0,4 százalék emelkedéssel szemben. Októberben a német import 0,4 százalékkal nőtt.

Novemberben 16,4 milliárd eurós német külkereskedelmi többlet alakult ki, kisebb az októberi 18,2 milliárd eurónál és a szakértők által várt 18 milliárd eurónál.

A német export 4,7 százalékkal, az import pedig 0,6 százalékkal volt kisebb novemberben, mint februárban, a koronavírus járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások előtti utolsó hónapban.

Az Európai Unió tagállamaival folytatott kereskedelmében Németország novemberben 59,5 milliárd euró értékben exportált és 51,7 milliárd euró értékben importált árucikkeket. Az egy évvel korábbihoz, 2019 novemberéhez képest az export 1,7 százalékkal csökkent, az import viszont 2,6 százalékkal nőtt.

Az euróövezet tagállamaiba novemberben 41,1 milliárd euró értékben exportált Németország, 2,2 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, az import ugyanakkor 0,5 százalékkal, 34,3 milliárd euróra emelkedett.

A Kínába irányuló novemberi 9,3 milliárd eurós német export 14,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, az Egyesült Államokba irányuló kivitel ugyanakkor 3,1 százalékkal 9,6 milliárd euróra esett.

Novemberben a legtöbbet Kínából importált Németország. A behozatal értéke 10,4 milliárd euró volt, 5,4 százalékkal több 2019 novemberéhez képest. Az Egyesült Államokból származó német import 1,5 százalékkal, 5,8 milliárd euróra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!