A vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben

Külföld, 2022.09.29

A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) csütörtöki jelentése alapján.

Szeptemberben az ESI (Economic Sentiment Indicator) gazdasági hangulatmutató tovább csökkent mind az EU-ban, mind az euróövezetben. Az EU-ban 3,5 ponttal 92,6 pontra, az euróövezetben 3,6 ponttal 93,7 pontra - 2020 novembere óta a legalacsonyabbra.

Az euróövezetre az ESI kisebb mértékű romlását várta a piac: 95,0 pontot az augusztusi 97,3 pont után.

A foglalkoztatási várakozások mutatója (Employment Expectations Indicator, EEI) mérsékeltebben csökkent, 0,8 ponttal 106,4 pontra az EU-ban és 1,2 ponttal 106,7 pontra az euróövezetben). Az EEI továbbra is jelentősen a hosszú távú átlag felett maradt.

Az EU-ban a gazdasági hangulatindex nagymértékű szeptemberi csökkenése a bizalom jelentős romlására vezethető vissza valamennyi vizsgált üzleti ágazatban, valamint a fogyasztói hangulatban bekövetkezett különösen erőteljes romlásra.

A nagyobb uniós gazdaságok közül az ESI jelentősen csökkent Németországban, 4,8 ponttal, Hollandiában 3,7 ponttal, Olaszországban 3,7 ponttal, Franciaországban 3,2 ponttal, Lengyelországban 2,4 ponttal és kisebb mértékben Spanyolországban, 1,0 ponttal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!