A Vatikánba hívatta a chilei püspököket Ferenc pápa a pedofíliavádak tisztázására

Külföld, 2018.04.11

Nyilvános levélben szólította fel Ferenc pápa a chilei püspöki kar tagjait szerdán a latin-amerikai ország egyházát megrázó pedofil-botrányok tisztázására, és a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is "súlyos hibát" vétett a történtek értékelésében.

A levelet egyidejűleg hozták nyilvánosságra a Vatikán honlapján és Chilében.

A vatikáni találkozóra május harmadik hetében kerül sor. Előtte Ferenc pápa az áldozatokkal kíván találkozni.

A levélben az egyházfő fájdalmát és szégyenét fejezi ki a chilei püspökök által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt. Ferenc pápa elismerte, hogy ő maga is "súlyos hibát vétett a helyzet értékelésében és érzékelésében, elsősorban az igaz és kiegyensúlyozott információk hiánya miatt". A pápa bocsánatot kért mindazoktól, akiket megsértett, és reményét fejezte ki, hogy személyesen kérhet bocsánatot azoktól, akiknek életét "keresztre feszítették".

Ferenc pápa a januári chilei látogatását övező bírálatokra utalt. Az egyházfő útját tiltakozás kísérte, mivel elnézően bánt a pedofíliával gyanúsított Juan Barros püspökkel. Ferenc pápa akkor úgy nyilatkozott, semmi nem bizonyítja a püspök bűnösségét. Barros püspököt hazájában azzal vádolták, hogy szemet hunyt a befolyásos lelkipásztor, a 2011-ben Vatikánban bűnösnek talált Fernando Karadima által elkövetett visszaélések fölött.

Ezt követően Ferenc pápa vizsgálatot rendelt el, és január végén Charles Scicluna érsekre bízta a chilei pedofíliaügyeket. Charles Scicluna a Hittani Kongregáció ügyésze, aki a kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélések eseteivel foglalkozik. Az érsek 2300 oldalas jelentést készített 64 áldozat tanúvallomásával. Ferenc pápa ezekkel az áldozatokkal akar találkozni a Vatikánban.

A chilei sajtó jelentése szerint a dél-amerikai országban máris több püspök lemondását követelik. Santiago Silva, a chilei püspöki kar elnöke úgy nyilatkozott, osztja a pápa fájdalmát. Hozzátette: "lehet, hogy nem tettünk meg mindent, amit kellett volna. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ilyesmi többé ne ismétlődhessen meg."

Ferenc pápa 2014-ben külön vatikáni bizottságot állított fel a kiskorúak védelmére. A Sean Patrick O'Malley bíboros vezette bizottságban több pedofíliaáldozat is helyet kapott, de egymás után lemondtak tisztségükről azt állítva, hogy a Vatikán nem tesz semmit a szexuális visszaéléseket elfedő püspökökkel szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!