A csokoládé már nem okoz diplomáciai súrlódást Szerbia és Horvátország között

Külföld, 2017.04.04

Békejobb helyett "békecsokit" nyújtott Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök horvát kollégájának, Andrej Plenkovicnak kedden a boszniai Mostarban, ezzel is jelezve: nincsenek diplomáciai súrlódások a két ország között egy korábbi, csokoládét is érintő ügy miatt.

December elején "csokibotrány" tört ki Horvátországban, amelyet napokig tartó nyilatkozatháború követett Zágráb és Belgrád között. A feszültséget egy óvodásoknak összeállított ajándékcsomag okozta, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő ugyanis Dubrovnikban, a város felszabadulásának 25. évfordulóján egy óvodában olyan édességcsomagot adott a gyerekeknek, amely egy darab - a horvát piacon egyébként kapható - szerbiai csokoládét is tartalmazott.

A szabadkai Pionir édességgyár termékét meglátva az egyik szülő a Facebook közösségi portálon adott hangot elégedetlenségének. A felháborodást az okozta, hogy az 1991-1995-ös délszláv háború idején a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) három hónapon keresztül ostromolta Dubrovnikot.

A horvát-szerb viszony összetettségét bizonyítja, hogy a közösségi oldalon megjelent kommentár után az államfő hivatalosan is bocsánatot kért, és megígérte, horvát termékre cserélik a szerb édességet, és hasonló eset többé nem fordul elő. A szerbeket meglepte Kolinda Grabar-Kitarovic megnyilvánulása, és végül a horvát közvélemény is elhamarkodott és rossz lépésnek nevezte az elnök kijelentését, amely sokak szerint rontott a Szerbiával kialakult viszonyon.

Kedden a mostari gazdasági fórumon Aleksandar Vucic erre az eseményre utalva kínálta meg szerbiai, szintén a Pionir gyártotta csokoládéval Andrej Plenkovicot, aki elfogadta az ajándékot. Újságírói kérdésre válaszolva azt felelte: természetesen minden gond nélkül elfogyasztja az édességet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!