A demokratikus ellenőrzés szorosabbá válásáról beszélt a kínai népfront elnöke

Külföld, 2016.03.03

A demokratikus ellenőrzés szorosabbá, a politikai konzultációk gyümölcsözőbbé váltak Kínában a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) országos bizottságának elnöke szerint.

Jü Cseng-seng a parlamentét megelőző népfront-ülésszak megnyitóján adott számot az elmúlt egy évben végzett munkáról, köztük a 13. ötéves terv előkészítéséről.

Megfogalmazása szerint szervezetének fontos szerepe van az átfogó reformok megvalósításában, a jogalapú kormányzás tökéletesítésében, az állampolgárok életkörülményeinek javításában, az etnikai egység megvalósításában, a vallási harmónia érvényesülésében és Kína fejlődését segítő "külső", nemzetközi körülmények megteremtésében.

A KNPTTa kommunista párt vezetésével működik, és a Kínában létező nyolc, úgynevezett demokratikus párt, a tömegszervezetek, a nemzeti kisebbségek, a párton kívüliek, az egyházak, a vállalkozók és más társadalmi rétegek, csoportok képviselőit tömöríti.

A szervezetnek a több mint kétezres tagságú országos bizottságán kívül helyi bizottságai is vannak, s deklaráltan a politikai tanácskozás, a döntéshozatalok előtti, vagy a végrehajtás során történő egyeztetés, a társadalmi viták lefolytatása, a vélemények begyűjtése, továbbá az úgynevezett demokratikus ellenőrzés és a javaslattétel a feladata.

A csütörtökön közreadott jelentés szerint a népfront által az elmúlt évben beadott több mint 6 ezer előterjesztés egyharmada volt gazdasági vonatkozású. Ezek foglalkoztak a gazdasági növekedés lassulásából adódó új feladatokkal, a pénzügyi- és adórendszer reformjával, a pénzügyi szabályozás átalakításával, a szegénység felszámolásának kérdésével és igyekeztek elősegíteni a külföld felé nyitás fokozását is.

A kínai Országos Népi Gyűlés (ONGY), vagyis a parlament szombaton kezdi meg éves ülésszakát a pekingi Tienanmen tér oldalában található Nagy Népi Csarnokban; az országos tanácsadó testület tagjai ettől kezdve szavazati jog nélkül részt vesznek az ONGY plenáris és bizottsági ülésein. A két ülésszak idén március 14-én fejezi be munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!