TV műsor

A francia és a német államfő Európa mielőbbi újraalapításáért emelt szót az első világháború évfordulóján

Külföld, 2017.11.10

Emmanuel Macron francia és Frank-Walter Steinmeier német államfő Európa sürgős újraalapítását sürgette az új német kormányzat beiktatását követően.

"Osztjuk mindketten azt az alapvető érzést, hogy ez az újraalapítás szükséges és sürgős, és hogy ebből a szempontból a következő év meghatározó lesz" - mondta pénteken a francia elnök miután az első világháborús harcokat lezáró fegyverszünet évfordulója alkalmából hivatalában fogadta a német elnököt. "Közös felelősségünk ezen munkálkodni, miután az új (német) koalíciós kormány megalakul. Ezt a munkát szeretném vezetni Angela Merkel kancellárral" - tette hozzá.

A CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberálisok (FDP) és a Zöldek a szeptember 24-i szövetségi parlamenti választások óta próbálják meg létrehozni első közös kormányukat. A koalíciós tárgyalások egyik kényes pontja az Európai Unió reformja, és az arra tett francia javaslatok, mégpedig az eurózóna kormányzását illetően, amelyet a liberálisok és a konzervatívok egy része nem támogat.

"Azok a koalíciós partnerek, amelyek most próbálnak kormányt alakítani, a választási kampányban valamennyien megerősítették a francia-német páros motor szerepét egy új európai projekt érdekében" - hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron, azt remélve, hogy ennek körvonalait "a következő hónapokban" már pontosítani lehet.

Frank-Walter Steinmeier üdvözölte a francia elnöknek szeptember 26-én az európai reformtervekről a párizsi Sorbonne egyetemen elmondott szerinte "bátor" beszédét egy "olyan pillanatban, amikor sok a szkepticizmus" Európában.

Az elnöki hivatalból a két államfő együtt utazott el Elzászba, ahol a német-francia határvidéken fekvő Vogézek hegység Vieil Armand (Hartmannswillerkopf) magaslatán felavatták a Hartmannswillerkopf francia-német emlékmúzeumot.

A német és francia csapatok az első világháborúban ezen a csatamezőn folytatták egymással az egyik legvéresebb ütközetet. A Vieil Armand magaslatnál a francia állam már 1932-ben emeltetett egy emlékművet. Az új emlékhely koncepcióját közösen dolgozták ki francia és német szakértők.

Az avatási ünnepséggel kezdődtek meg az első világháborús harcokat lezáró fegyverszünet évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezések.

"Ez a közös látogatás és ez a gesztus nem a fájdalmas múltba való visszanézés a hazáink számára, hanem a közös megemlékezés jele (...) Mostantól közösen építjük a történelmünket, mert az a közös jövőnk alapja, mert még nagyon sok teendőnk van együtt" - mondta Emmanuel Macron.

Frank-Walter Steinmeier azt hangsúlyozta, hogy "fontos emlékeztetni arra az embereket, honnan jövünk, különösen egy olyan időszakban, amikor együtt küzdünk azért, hogy kilábaljunk az európai válságból".
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!