A politikai és a gazdasági kapcsolatok javításáról tárgyalt a brit külügyminiszter Belgrádban

Külföld, 2016.11.10

A politikai és a gazdasági kapcsolatok javításáról beszélt Aleksandar Vucic szerb kormányfő és Boris Johnson brit külügyminiszter csütörtökön Belgrádban.

Közös sajtótájékoztatójukon kiemelték, hogy Nagy-Britannia azt követően is nagyhatalom marad, hogy kilép az Európai Unióból, ezért London támogatása nagyon fontos Belgrád számára.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy a két ország között viszonylag alacsony a kereskedelmi áruforgalom, amin javítani kell, az adatokat ismertetve azonban elmondta, hogy az utóbbi évben 290 millió euróról 370 millióra nőtt az kétoldalú kereskedelmi forgalom.

A szerb kormányfő hozzátette, hogy országa kész a béke és a stabilitás megőrzésére a balkáni térségben, és egyre jobb gazdasági környezetet teremt, hogy minél több befektetőt vonzzon az országba.

Boris Johnson megerősítette, hogy London továbbra is támogatja Szerbia európai integrációját annak ellenére, hogy Nagy-Britannia távozni kíván az EU-ból. Mint fogalmazott: az EU-t igen, de Európát nem hagyják el.

A brit diplomácia vezetője megemlítette, hogy a legutóbb 17 éve járt Belgrádban, azóta pedig számos dolog megváltozott az országban. Emellett gratulált a szerb kormánynak az elért gazdasági sikerekért és politikai fejlődésért, valamint azért az erőfeszítésért, amelyet a változásokért tesz. Nagyon fontosnak nevezte a belgrádi kormány törekvéseit, amelyek a Koszovóval fenntartott kapcsolat javítása irányába mutatnak.

A brit külügyminiszter szerb kollégájával, Ivica Daciccsal folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy elengedhetetlenül szükséges a politikai párbeszéd erősítése a két ország között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!