TV műsor

A Spratly-szigetek legnagyobbikán tett demonstratív látogatást Tajvan belügyminisztere

Külföld, 2016.08.16

Tajvan szuverenitását demonstráló látogatást tett a vitatott hovatartozású Tajping-szigeten a tajvani belügyminiszter egy szakértőkből, hivatalnokokból és a parti őrség tagjaiból álló küldöttség élén. A tajpeji kormány egy klímaváltozással foglalkozó kutatóközpontot kíván a szigeten létrehozni.

Je Csün-zsung és a társaságában lévők útjával kapcsolatban a CNA hivatalos tajvani hírügynökség közölte, hogy egy hosszú távra szóló projekt elindítását tervezik az ehhez szükséges létesítmények megépítésével a Spratly/Nansa-szigetcsoport legnagyobbikán. A tervek szerint az illetékes tárca azt szeretné, ha az itt felálló kutatógárda idővel nemzetközivé válna.

A délnyugat-tajvani Kaohsziung város polgármestere keddi nyilatkozatában megerősítette, hogy Tajping a település közigazgatása alá tartozik. Utalt rá, hogy ennek szellemében helyezik el a város küldöttei a helyi kórház épületén azt a táblát, amely a Nansa 2. feliratot tartalmazza.

A tajvani külügyi tárca arra a kérdésre válaszolva, hogy a tajpingi akcióról tájékoztatták-e az Egyesült Államokat, szintén kedden azt felelte, hogy Je látogatásában nincs semmi rendkívüli, ezért nem is volt szükség más országok tájékoztatására.

Washingtonban ugyanerre a kérdésre a külügyminisztérium szóvivője, Elizabeth Trudeau azt mondta: nem kívánja a szóban forgó látogatást kommentálni. Kifejezte ugyanakkor reményét, hogy a dél-kínai-tengeri területi vitákban érintettek tartózkodnak olyan lépésektől, amelyek fokozhatják a feszültséget, és olyan lépéseket sürgetett, amelyek diplomácia úton rendezik a kérdést.

Tajvanon általános felháborodással fogadták a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság múlt havi döntését, amely a Fülöp-szigetek beadványa nyomán egyebek között sziklának minősítette a 64 hektáros, közel másfél kilométer hosszú, ellipszis alakú Tajping-szigetet.

A tajvani törvényhozás nyomban közleményben utasította vissza a bírósági döntést, a parti őrség egy 2 ezer tonnás hajót indított a térségbe járőrözni, majd nem sokra rá tajvani halászok és parlamenti képviselők indultak a vitatott szigethez.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!