A szerb titkosszolgálat vezetőjévé nevezték ki a korábban szexista megjegyzése miatt menesztett politikust

Külföld, 2017.05.29

A szerb belbiztonsági szolgálat (BIA) vezetőjévé nevezték ki hétfőn Belgrádban Bratislav Gasic volt védelmi minisztert, akit másfél évvel ezelőtt egy szexista megjegyzése miatt váltottak le.

Aleksandar Vucic kormányfő azzal indokolta a kinevezést, hogy Bratislav Gasicnak minden képessége megvan arra, hogy jól végezze a munkáját. Szerinte azzal, hogy Gasic másfél évre eltűnt a közéletből, elég magas árat fizetett ballépéséért.

Gasic az Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Pártnak (SNS) a tagja, tagságát azonban a megbízatása idejére felfüggesztette, a jogszabályok szerint ugyanis a titkosszolgálat vezetője nem lehet egyetlen politikai párt tagja sem.

Bratislav Gasic védelmi miniszterként főként arról a megjegyzéséről vált ismertté, amely miatt le is váltották. 2015 decemberében az akkori tárcavezető sajtótájékoztatóján egy újságírónő leguggolt, hogy a mögötte lévő kamerák elől ne takarja el a minisztert, aki ennek láttán azt mondta: "Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek." Kijelentéséért azonnal nem, később viszont többször is bocsánatot kért, a kormányfő mégis menesztette. Most viszont - utolsó miniszterelnöki lépéseként, mielőtt átveszi az államfői tisztséget - Aleksandar Vucic Bratislav Gasicot javasolta a titkosszolgálat élére, amit a kormány hétfőn jóvá is hagyott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!