A szlovák kulturális minisztérium államtitkárának menesztését akarja az MKP

Külföld, 2017.10.30

A Magyar Közösség Pártja (MKP) múlt héten leragasztatott óriásplakátjainak ügyével összefüggésben a felvidéki magyar párt nyilatkozatban szólította fel a Most-Híd pártot, hogy hívja vissza kulturális államtitkárát, Rigó Konrádot, akit hiteltelennek és szakmailag alkalmatlannak minősítettek az ügy kapcsán - tájékoztatta az MKP sajtóosztálya hétfőn az MTI-t.

Az MKP politikusai pénteken sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy a szlovák kulturális minisztérium egy héttel a szlovákiai megyei választások előtt a nyelvtörvényre hivatkozva leragasztatta a felvidéki magyar párt több választási óriásplakátját. A minisztérium többek között a szlovák nyelvtörvényre hivatkozva szólította fel az ügyben érintett reklámcégeket, hogy hozzák összhangba a nyelvtörvénnyel vagy távolítsák el az MKP óriásplakátjait. Felszólításukat azzal indokolták, hogy a plakátokon szereplő kétnyelvű (magyar és szlovák) szövegben a szlovák kisebb betűmérettel szerepel, valamint azzal is, hogy a szövegben a megyei választások szókapcsolat csak magyar nyelven jelenik meg.

A felvidéki magyar párt tiltakozását fejezte ki a "kulturális minisztérium nyelvrendőrségének" a plakátok leragasztásához vezető tevékenysége miatt, majd több leragasztott óriásplakátjuk fehér felületére, szlovák nyelven "a szlovák kulturális minisztérium cenzúrája - az eredeti szöveget a nyelvrendőrség betiltotta" feliratot helyeztek ki. Az esettel kapcsolatban pénteken kiadott állásfoglalásukban azt írták: alapvető politikai szabadságjoguknak tartják, hogy milyen nyelven és milyen külalakban kérik választóik támogatását, s a jövőben is ragaszkodni fognak hozzá, hogy elsősorban választóik anyanyelvén kampányoljanak, s plakátjaikon a magyar nyelvet hangsúlyosabban szerepeltessék.

Az MKP felvetette a szlovák kulturális tárca államtitkárának, a Most-Híd által jelölt Rigó Konrádnak a személyes felelősségét is, rámutatva, hogy a tisztségviselő korábban jelezte: "személyes felügyelet alá vette" a magyar nyelvű plakátok ügyében érkezett bejelentések kapcsán induló ellenőrzéseket.

"Az államtitkár többször is nyilvánosan garanciát vállalt a nyelvrendőrség tevékenységének felügyeletére. Ezzel szemben a múlt pénteki nyilatkozatában bevallotta, hogy korábbi nyilatkozatai ellenére semmilyen érdemi lépést nem tett a nyelvrendőrségi zaklatások leállítására. Rigó Konrád tehát félrevezette a nyilvánosságot" - írta hétfői sajtóközleményében az MKP.

Az MKP pénteki sajtótájékoztatójára reagálva Rigó Konrád cáfolta, hogy tudtával és jóváhagyásával történt az intézkedés. A Most-Híd egyelőre nem reagált az államtitkára menesztését célzó felszólításra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!