A texasi előválasztásokon a republikánusok bizonyultak erősebbnek

Külföld, 2018.03.07

Az őszi, félidős választások első előválasztásain Texasban a republikánusok  bizonyultak erősebbnek szerdai sajtóértesülés szerint

A texasi voksolásokra - a sajtóban a Trump-kormányzatról megjelent negatív hírek miatt is - a demokraták nagy reményekkel készültek, választóik a korábbiaknál nagyobb arányban jelentek meg az urnáknál, ám szerte az államban a republikánusoké maradt a vezető szerep.Ugyanakkor a demokraták mozgósítását a Politico című lap elemzése figyelmeztetőnek minősítette a republikánusok számára.

Az Egyesült Államokban novemberben tartják az úgynevezett félidős - a két elnökválasztás közötti félidőben megrendezésre kerülő - választásokat, amelyek során a szövetségi szenátust teljes egészében újraválasztják, a képviselőháznak pedig a felét újítják meg. A félidős választások első előválasztását tartották kedden Texasban. A törvényhozók - elsősorban Washingtonban - élénken figyeltek Texasra, hogy megpróbáljanak következtetéseket levonni az ősszel várható eredményekre.

"A demokraták lelkesedése reális, de ez nem elég" - fogalmazott elemzésében a Politico. Az óriási déli szövetségi állam 15 megyéjében a korai voksolásokon több demokrata párti bejegyzett szavazó voksolt, mint republikánus, ám kedden a többi, összesen 239 megyében a republikánusok voltak többen, és bár az elnökválasztáshoz képest a republikánus hívek lelkesedése apadt, ahhoz elég volt, hogy kirajzolódjék a tendencia: az őszi választásokon nem egy meggyöngült Republikánus Párt küzd majd meg demokrata versenytársaival.

A kedden győztes demokrata párti jelöltek az első elemzések szerint gyelőre nem jelentenek komoly kihívást a republikánus képviselő-, és szenátorjelölteknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!