Afgán konfliktus - A NATO-külügyminiszterek rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken

Külföld, 2021.08.18

A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken, az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban.

Jens Stoltenberg a szövetség főtitkára szerdai Twitter-üzenetében azt írta: a megbeszélés alkalmat ad arra, hogy a tagállamok képviselői közös nézőpontot alakíthassanak ki és szorosan figyelemmel követhessék az afganisztáni eseményeket.

A főtitkár keddi sajtónyilatkozatában "tragikusnak" nevezte, hogy az afgán kormány, 20 évvel a szövetségesek katonai szerepvállalása után, "összeroppant a tálib erőkkel szemben", ugyanakkor méltatta a nyugati beavatkozás eredményeit is.

Stoltenberg bejelentése szerint a NATO-nak mintegy 800 polgári alkalmazottja Afganisztánban marad, hogy ellássa a kulcsfontosságú feladatokat. Továbbá nyitva marad a szövetség diplomáciai képviselete is.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak az afgán kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A múlt hétvégén a tálibok egy tartomány kivételével mindenütt átvették a hatalmat az országban. Az afgán kormányfő külföldre távozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!