Afgán konfliktus - A tálibok az orosz követség közvetítésével fejezték ki tárgyalási szándékukat a Pandzssir tartománybeli ellenállásnak

Külföld, 2021.08.22

A tálibok  politikai hivatalának egyik képviselője arra kérte a kabuli orosz követséget, továbbítsa a Pandzssir tartományban összpontosult ellenállás vezetőinek, hogy az iszlamista mozgalom párbeszédre és békés rendezésre törekszik - jelentette ki Dmitrij Zsirnov, a diplomáciai képviselet vezetője a Szolovjov Live YouTube-csatornán a hét végén.

"Ma (szombaton) a nagykövetségen járt a tálibok politikai hivatalának képviselője, és mivel tudta, hogy Oroszországnak nagy tekintélye van Afganisztánban a különböző politikai erők előtt, megkért bennünket, hogy közvetítsünk politikai üzenetet Pandzssirnak" - nyilatkozott a diplomata.

"Arra kértek bennünket, hogy adjuk át a következő üzenetet Pandzssir vezetőinek és lakóinak: a tálibok mindeddig nem tettek kísérletet arra, hogy erőszakkal behatoljanak Pandzssirba. A csoport arra számít, hogy megtalálják a módját a helyzet békés megoldásának, például politikai megállapodás útján. A tálibok nem akarnak vérontást, és elkötelezettek a párbeszéd mellett" - tette hozzá.

Abdulla Abdulla, a legfelsőbb megbékélési tanács vezetője szombaton a Twitteren közölte, hogy tárgyalások folynak Pandzssir sorsáról, amelyet az ország tartományai közül egyedüliként nem foglaltak el a tálibok. A radikális iszlamista mozgalom, amely múlt vasárnap ismét hatalomra került Afganisztánban, az 1996-tól 2001-ig tartó uralma alatt sem tudta bevenni Pandzssirt.

A helyi ellenállást most Ahmad Maszúd vezeti, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúd, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia. Abdulla Abdulla egyébként Ahmad Sah Maszúd egyik közeli szövetségese volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!