Afgán konfliktus - Afganisztánból kimenekítettek érkeztek Belgiumba

Külföld, 2021.08.23

Afganisztánból kimenekített emberek érkeztek hétfőn a belgiumi Melsbroek katonai repülőterére, az Iszlámábádból felszálló repülőgépeken belga állampolgárok és az Afganisztánban belgákat segítő emberek és családjuk hagyták el az iszlamista tálibok uralma alá kerülő országot.

A Belga sajtó tájékoztatása szerint az Air Belgium belga légitáraság, valamint a belga haderő személyszállító repülőgépe a késő délelőtti órákban érkezett Belgiumba a pakisztáni fővárosból.

Az utasokat rendőri kísérettel szállították a repülőtér közelében található laktanyába, ahol személyazonosságukat ellenőrizték, és orvosi vizsgálatot, valamint koronavírus-tesztet végeztek rajtuk. A beszámolókban kiemelték: az illetékes védelmi, hírszerző és biztonsági szolgálatok szintén mélyreható ellenőrzést végeznek az érkezők esetében.

A tervek szerint a nap folyamán további két repülőgép érkezik evakuált civilekkel Afganisztánból, egyik az ország fővárosából, Kabulból, a másik Iszlámábádból.

A négy repülőgépen összesen mintegy négyszáz, korábban Afganisztánban dolgozó belga állampolgárságú civil, családtagjaik, valamint segítőik érkeznek Belgiumba - közölték.

A tálib lázadók - akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció - augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök előzőleg elmenekült az országból.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repteréről repülőgépekkel menekítik ki saját állampolgáraikat, és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt most veszélyben érzik az életüket. A kabuli légi kikötőn belül a nyugati koalíciós katonák - elsősorban amerikaiak - próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!