Afgán konfliktus - Belgium és Luxemburg is megkezdte az evakuálási műveleteket

Külföld, 2021.08.17

Belgium és Luxemburg is megkezdte kedden az afganisztáni evakuálási műveleteket, miután a felkelő tálib seregek átvették az uralmat a közép ázsiai országban.

Frank Vandenbroucke belga szociális és közegészségügyi miniszter szerint a kitelepítések nem csak belga állampolgárokat érintik majd, hanem azokat az afgánokat is, akik a belga képviseletet illetve a katonai csapatokat segítették, valamint olyan afgán emberi jogi aktivistákat, akik nemzetközi szervezeteknek dolgoztak.

Kedden egy harci és egy teherszállító repülőgép, illetve egy 15 fős különleges osztag érkezik Iszlámábádba, hogy a pakisztáni fővároson keresztül kezdje meg a mentési folyamatokat.

"Egy ilyen kaotikus helyzetben egyértelmű hogy nem ragaszkodhatunk a helyes eljáráshoz, hogy nem töltetthetünk ki szokásos menekültügyi formanyomtatványokat az emberekkel" - nyilatkozta a miniszter. Sammy Mahdi menekültügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy a belga állampolgársággal nem rendelkező evakuáltak mind humanitárius vízumot fognak kapni.

Luxemburg csatlakozott a belga műveletekhez, és egy katonai repülőgépet mozgósított az Afganisztánban rekedt luxemburgiak kimenekítésére. Az illetékes hatóságok nem közöltek információt arra vonatkozólag, hogy támogatják-e az állampolgáraikat segítő afgánok evakuálását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!