Afgán konfliktus - Franciaország abbahagyja a menekítést csütörtökön, ha az Egyesült Államok kivonja a csapatait augusztus végéig

Külföld, 2021.08.24

Franciaország lezárja a légi hidat és abbahagyja az afgánok kimenekítését Kabulból csütörtökön, ha az Egyesült Államok az augusztus 31-i határidőig kivonja katonai erőit Afganisztánból - jelentette be egy francia diplomáciai forrás.

"Amennyiben az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz a célkitűzéséhez, hogy augusztus 31-ig befejezze a teljes kivonulást, számunkra ez azt jelenti, hogy a (kimenekítési) hadművelet csütörtök este véget ér. Vagyis három napunk maradt" - mondta kedden újságíróknak Nicolas Roche, a francia miniszterelnöki hivatal külügyi kabinetjének vezetője.

A tálibok augusztus 15-i afganisztáni hatalomátvétele óta Franciaország csaknem kétezer embert, Kabulban rekedt franciákat, valamint a hadsereg, a segélyszervezetek és más francia szervezetek afgán segítőit és családjaikat evakuálta. A művelet központja a kabuli repülőtér, ahonnan Abu-Dzabiba menekítik az embereket, és onnan szállítják tovább őket Franciaországba.

A külügyminisztérium tudomása szerint még legalább 62 francia állampolgárt kell evakuálni, és nagyon sok afgán kérte a francia hatóságoktól a kimenekítését, az ő kérelmeiket még vizsgálja Párizs.

Jean Castex miniszterelnök a külügyminisztérium válságközpontjában tett látogatásán hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a sürgős és gyors választ igénylő kérelmek, illetve a többi között. A központba a válság kezdete óta 120 ezer hívás érkezett, 90-95 százalékuk Franciaországban élő afgán menekültektől, akik aggódnak az Afganisztánban élő hozzátartozóikért - jelezte a tárca.

A tálibok határozottan ellenzik az amerikai katonák augusztus 31-re tervezett távozásának elhalasztását, miközben az afganisztáni helyzet lesz a világ vezető ipari hatalmait összefogó G7 csoport vezetői keddi megbeszélésének egyik fő témája.

A kormányszóvivő eközben jelezte, hogy a kimenekített afgánok közül öten felügyelet alá kerültek, mert feltehetően tálibokkal álltak kapcsolatban, s közülük egy embert hétfőn őrizetbe vettek, mert elhagyta a számára kijelölt szálláshelyet.

"A férfi egyébként segítette a franciák és a francia szervezeteknek dolgozó afgánok evakuálását a kabuli nagykövetség kiürítésekor, egy hihetetlenül feszült pillanatban, és feltehetően életeket mentett ezzel" - fogalmazott Gabriel Attal a BFM hírtelevízióban. A tájékoztatás szerint a férfi kapcsolatban állt a tálibokkal, és ezért az ügyében vizsgálatok folynak.

Gérald Darmanin belügyminiszter a France Info hírrádióban elmondta: a megfigyelés alatt lévő férfi hétfőn "néhány percre" elhagyta azt az övezetet, amelyet a francia titkosszolgálatok kijelöltek számára. A tárcavezető ugyanakkor úgy vélte, hogy "nem történtek hibák" a Franciaországba menekített afgánok felügyeletében.

"Cél volt, hogy a Kabult elhagyó minden afgán az abu-dzabi katonai támaszponton keresztül érkezzen, ahol a francia biztonsági szolgálatok átvilágítják őket" - hangsúlyozta a miniszter. "Minden embert ismerünk, akit a francia hadsereg hazánk területére szállít" - tette hozzá.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az 1995-ben született férfi a kihallgatásán elmondta, hogy a tálib mozgalomhoz tartozik, és azt is elismerte, hogy a tálibok Kabulban emelt egyik ellenőrző pontjának vezetőjeként fegyvert is viselt. A négy másik felügyelet alá került ember ennek a férfinak a hozzátartozója.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a kormány nem "veszélyezteti a franciák biztonságát". "Minden eszközt felhasználunk azok ellenőrzésére, akik hazánkba érkeznek" - mondta Gabriel Attal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!