Afgán konfliktus - Kreml: Moszkva még nem döntötte el, hány afgánt kész befogadni

Külföld, 2021.08.26

Oroszország még nem alakította ki álláspontját arról, hogy hány távozót hajlandó fogadni Afganisztánból - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

"A helyzet változik, nagyon sok nyitott kérdés van, ezért az álláspont ezek tisztázódásának mértékében fog kialakulni" - mondta Peszkov.

Közölte, hogy a kérdéssel a migrációs hatóság és a külügyminisztérium foglalkozik. Peszkov szerint egyébként a tálib hatalomátvétel Afganisztán nagy részén de facto lezárult. Rámutatott, hogy Moszkva nem ismerte el a radikális iszlamista mozgalmat és továbbra is figyelemmel kíséri az eseményeket abból a szempontból, hogy a tálibok szavatolják-e a közrendet, valamint az afgán állampolgárok és az orosz diplomaták biztonságát.

Arra a kérdésre, vajon érdekelt-e Oroszország abban, hogy Afganisztánban a legitim hatalom egy terrorszervezet kezében összpontosuljon, Peszkov kijelentette:

"Oroszország abban érdekelt, hogy Afganisztánban béke és stabilitás legyen, Oroszország abban érdekelt, hogy az afgán nép végre elnyerje a békét és biztonságot, hogy leálljanak az opiátok Afganisztánból mind a négy égtáj felé hömpölygő folyói és tengerei".

A szóvivő elmondta, hogy Afganisztán ügyében működik a kapcsolattartás mechanizmusa Oroszország és az Egyesült Államok között. Emlékeztetett rá, hogy a héten Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egyeztetett egymással.

Dmitrij Zsirnov kabuli orosz nagykövet a Rosszija 24 hírtelevíziónak elmondta, hogy az összes orosz állampolgár, aki távozni akart, elutazott Afganisztánból. A csütörtökön a Moszkva környéki Cskalovszkij repülőtéren leszállt négy evakuáló gépen több mint 360-an voltak közülük. A misszióvezető szerint mintegy száz orosz állampolgár maradt Afganisztánban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!