Afgán konfliktus - Putyin az iráni és a tádzsik elnökkel tárgyalt a kabuli fordulatról

Külföld, 2021.08.18

Két, Afganisztánnal határos ország, Irán és Tádzsikisztán államfőjével folytatott telefonon eszmecserét a kabuli fordulatról Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

Putyin és Ebrahim Raiszi iráni elnök megbeszélésén a felek, moszkvai tájékoztatás szerint, kifejezték készségüket a béke és a stabilitás előmozdítására Afganisztánban. Megvitatták emellett az iráni nukleáris programról szóló közös átfogó cselekvési terv végrehajtásának további kilátásait.

Kitértek a Sanghaji Együttműködési Szervezet dusanbei csúcstalálkozójának előkészületeire is, tekintettel arra, hogy Irán teljes jogú tagságért folyamodott a szervezetben.

Putyin gratulált Raiszinak a közelmúltbeli elnökválasztáson aratott győzelméhez és hivatalba lépéséhez. A két vezető megelégedettségének adott hangot a kétoldalú kapcsolatok szintjével kapcsolatban, és kifejezte elkötelezettségét a sokoldalú és kölcsönösen előnyös együttműködés további fejlesztése mellett. Megállapodtak a személyes kapcsolatok folytatásában.

Putyin és Emomali Rahmon tádzsik elnök a szerdai telefonbeszélgetés során a Kreml szerint hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a régió stabilitásának fenntartása érdekében biztosított legyen az afganisztáni polgári lakosság biztonsága és mielőbb normalizálódjon a helyzet az egész országban. A felek megállapodtak, hogy szaktárcáik ennek érdekében folytatják a rendszeres kapcsolattartást.

Dusanbei közlés szerint Putyin és Rahmon megvitatta a közös fellépést a tádzsik-afgán határ védelmének megerősítése érdekében. Szó esett az Oroszországot, Fehéroroszországot, Örményországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Tádzsikisztánt tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) és a Sanghaji Együttműködési Szervezet közelgő dusanbei csúcstalálkozójának előkészületeiről is.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára közben Moszkvában fogadta Pankadzs Szarant, az indiai miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettesét, akivel Afganisztánról és a kétoldalú biztonsági együttműködés fejlesztéséről, valamint a gazdasági kapcsolatokról tárgyalt. Csütörtökön a felek tárcaközi biztonsági konzultációkat tartanak majd az orosz fővárosban.

A kabuli orosz nagykövetség a TASZSZ szerint a tálibokkal egyeztetett az Afganisztánban tartózkodó orosz állampolgárokat elszállító repülőjáratok megszervezéséről. A képviselet közölte, hogy az orosz UTair légitársaság szerdán az afgán fővárosba érkezett repülőgépe nem ebben a műveletben vesz részt, hanem az ENSZ Afganisztánt támogató missziójának személyzetváltását bonyolítja le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!