TV műsor

Afgán konfliktus - Románia kész afgán menekülteket befogadni, ha maga ellenőrizheti őket

Külföld, 2021.08.30

Románia kész afganisztáni menekülteket befogadni, ha a román állam biztonsági szolgálatai ellenőrizhetik őket - jelentette be hétfőn Lucian Bode belügyminiszter. Bejelentését az Agerpres hírügynökség közölte.

A tárcavezető elmondta: Románia olyan afgán állampolgárokat fogadna be, akiknek az élete veszélybe került a tálib hatalomátvétel után. E kategóriák között az újságírókat, bírókat és ügyészeket említette. Azt is hozzátette, hogy a romániai ösztöndíjjal rendelkező egyetemi hallgatók befogadására is készen állnak.

A tárcavezető meggyőződését fejezte ki, hogy az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa a keddi rendkívüli ülésén nyilatkozatot fogad el az afgán menekültek ügyében, amely valamennyi tagállam közös álláspontját rögzíti majd.

Lucian Bode arra is kitért, hogy Románia a nyugat balkáni migrációs útvonalon fekszik, és ez fokozott terhet ró a román hatóságokra. Megemlítette: az év eleje óta 47 ezer illegális bevándorló próbált bejutni az országba, közülük 37 ezernek a belépését a határnál megakadályozták, tízezret az ország területén fogtak el, vagy a határnál, amikor megpróbáltak távozni Romániából.

A miniszter megemlítette: az országban két őrzött befogadóközpont működik, összesen több mint 200 férőhellyel. Telítettségük jelenleg 40 százalékos. Emellett működik hat nyitott rendszerű menekültközpont is összesen 751 férőhellyel. Ezekben 496 hely foglalt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!