Afgán konfliktus - Trump lemondásra szólította fel Bident

Külföld, 2021.08.16

Donald Trump volt amerikai elnök felszólította utódját, Joe Bident, hogy "megszégyenülve mondjon le" pozíciójáról az afganisztáni kivonulás kezelése és egyéb ügyek miatt.

Trump, helyi idő szerint vasárnap megjelent közleményében úgy fogalmazott: "Itt az ideje, hogy Joe Biden megszégyenülve lemondjon az Afganisztánban történtek, a hatalmas Covid-hullámok, a határon bekövetkezett katasztrófahelyzet, az energiafüggőség lerombolása és a megbénult gazdasági helyzet miatt." Az afganisztáni kivonulás "sokkal különbözőbb és sokkal sikeresebb" lett volna, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke - tette hozzá.

Amit Joe Biden művelt Afganisztánnal, az az amerikai történelem egyik legnagyobb veresége lesz - fogalmazott közleményében Trump.

Mike Pence volt amerikai alelnök a Twitteren nyilvánosságra hozott közleményében bírálta a jelenlegi adminisztrációt a kialakult afganisztáni helyzet miatt. "A Biden-adminisztráció katasztrofális kivonulása Afganisztánból meggyalázza azoknak a hős amerikaiaknak az emlékét, akik az életüket adták, és mindazokét, akik bátran szolgáltak ott a szabadság védelmében az elmúlt 20 évben. Isten áldja csapatainkat és szövetségeseinket ebben a sötét órában" - fogalmazott Pence.

John Bolton, Trump volt elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) arról beszélt, hogy szerinte Afganisztán a tálib hatalomátvétel következtében "a 15. századba fog visszazuhanni". Az iszlamista tálib mozgalom "középkori, vallási fanatizmust követő" csoport, amelynek nem áll érdekében együttműködni a nemzetközi közösséggel

Bolton úgy vélte, az afganisztáni tálibok hamarosan újra iszlamista terrorszervezeteknek fognak védelmet nyújtani. Trump egykori tanácsadója szerint a tálib hatalomátvétel az amerikai vezetés "katasztrofális csődje".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!