Aggodalmuknak adtak hangot németországi zsidó és muszlim vezetők az AfD erősödése miatt

Külföld, 2019.10.28

Aggodalmuknak adtak hangot németországi zsidó és muszlim vezetők az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt megerősödése miatt a Türingia tartományban tartott helyi törvényhozási választás után - jelentették hétfőn hírportálok.

Charlotte Knobloch, a Müncheni és Felső-Bajorországi Zsidó Kultuszközösség (IKG-M) vezetője, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) volt elnöke kiemelte: a türingiai választás eredménye azt mutatja, hogy folytatódik "a demokratikus kultúra eróziója".

Az AfD-vel kapcsolatban hozzátette, hogy "ahol egy ilyen párt sikereket ünnepelhet, ott baj van".

Kifejtette: az AfD szavazói "pontosan tudták, hogy mit tesznek", tudták, hogy olyan pártot támogatnak, amely "a nemzetiszocialista rezsim ártalmatlan színben feltüntetésével, nyílt nacionalizmusával és kisebbségek, köztük a zsidó közösség elleni gyűlölet szításával előkészíti a talajt a kirekesztésnek és a szélsőjobboldali erőszaknak".

A berlini központú Nemzetközi Auschwitz Bizottság (IAK) alelnöke, Christoph Heubner közleményében kiemelte, hogy "az AfD-re adott szavazatok számának nagymértékű emelkedése Türingiában a német koncentrációs táborok túlélői számára újabb riasztó jel", amely arra utal, hogy a szélsőjobboldali beállítottság és a szélsőjobboldali tendenciák további erősödésétől kell tartani Németországban.

Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke úgy vélte, hogy az AfD jobboldali radikális párt, türingiai helyi szervezete révén "szélsőjobboldali is", az pedig, hogy a türingiai választók csaknem negyede erre a pártra szavazott, "sokkal több, mint egy riasztó jel".

Az AfD a türingiai tartományi választási bizottság hétfőn közölt hivatalos előzetes végeredménye szerint 259 359 listás szavazatot kapott, a voksok 23,4 százalékát gyűjtötte össze a vasárnapi választáson, így 22 képviselővel a második legnagyobb frakciót alakíthatja meg a volt NDK területén fekvő tartomány törvényhozásában (Landtag).

A párt szintén rendre 20 százalék feletti eredményt ért el és a második helyet szerezte meg szeptember 1-jén, amikor két másik keleti tartományban, Brandenburgban és Szászországban tartottak Landtag-választást.

A párt az ország nyugati részén kevésbé erős, a májusban Brémában tartott tartományi választáson például a szavazatok 6,1 százalékát gyűjtötte össze, országos választói támogatottsága pedig a legutóbbi felmérések szerint a 13-15 százalékos sávban mozog, nem változott számottevő mértékben a legutóbbi, 2017-ben tartott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért 12,6 százalékhoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!