Alacsony a részvétel a helyhatósági választások első fordulójában Franciaországban

Külföld, 2020.03.15

Alacsony a részvétel Franciaországban az önkormányzati választások első fordulójában, amelyet annak ellenére megrendeztek, hogy éjfélkor a koronavírus-járvány terjedése miatt az egész országban életbe lépett a legsúlyosabb fokozatú járványhelyzet. Két közvélemény-kutatóintézet is 44 és 46 százalék közé becsüli a részvételt az esti urnazáráskor.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint délután 5 óráig a választók 38,77 százaléka vonult az urnákhoz, amely nagyon jelentős visszaesést jelent a hat évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor 54,72 százalékos volt a részvétel 17 óráig.

Az Ipsos közvélemény-kutatóintézet szerint az esti urnazárásig 46, míg az Elabe becslése szerint csak 44 százalékos részvételre lehet számítani, ami rekordméretű távolmaradást jelent a francia önkormányzati választások történetében.

A helyhatósági választásokon 47 millió francia és 330 ezer Franciaországban élő európai uniós állampolgár mintegy 35 ezer önkormányzat tagjait választja meg a következő hat évre. A legtöbb választókörzetben 18 órakor zárnak be a szavazóhelyiségek, de a nagyvárosokban 20 óráig lehet voksolni.

Édouard Philippe miniszterelnök szombat este 8 órakor jelentette be, hogy az egész ország gyakorlatilag leáll, csak a létfontosságú nyilvános helyek, az élelmiszerboltok, a dohányboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a benzinkutak tarthatnak ezentúl nyitva, és mindenkinek a legszükségesebbre kell korlátoznia a mozgását, miután a Covid-19 vírusfertőzés egyre erősebben terjed az országban.

Az egészségügyi hatóságok szombat esti összesítése szerint a fertőzöttek száma Franciaországban 4500-ra nőtt, ami 830-cal haladja meg a péntek esti adatokat, 300 súlyos állapotban lévő beteget ápolnak az intenzív osztályokon, kétszer annyit, mint előző nap, a halottak száma pedig 12-vel 91-re emelkedett.

A francia helyhatósági választások második fordulóját - amelybe az első fordulóban legalább tízszázalékos támogatottságot elérő jelöltek jutnak tovább - jövő vasárnap tartják, de a szakemberek szerint feltételezhető, hogy a koronavírus-járvány fokozódó terjedése miatt azt el kell majd halasztani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!