Aláírja a nyugdíjtörvény vitatott módosítását a cseh államfő

Külföld, 2023.03.15

Petr Pavel új cseh köztársasági elnök szerdán bejelentette, hogy aláírja a nyugdíjtörvény parlament által már elfogadott módosítását, amely alapján a jövőben magas infláció esetén jóval kisebb mértékben növekedhetnek a nyugdíjak, mint eddig.

Az államfő szerint a kormány és az ellenzék oldalán is számos fontos érv van a törvénymódosítás elfogadása, illetve elutasítása mellett. "Mindent mérlegelve és figyelembe véve úgy döntöttem, hogy aláírom a módosítást" - közölte Petr Pavel prágai sajtóértekezletén. Nyilatkozatában ugyanakkor bírálta a kormányt, hogy későn, és több hibás lépéssel reagált a helyzetre.

Elmondta: érti az ellenzék fenntartásait, hogy a törvénymódosítás gyorsított eljárásban való elfogadását alkotmányellenesnek tartják. Ezt azonban az alkotmánybíróságnak kell megvizsgálnia. "Ha az ellenzék bármi okból nem fordulna az alkotmánybírósághoz, akkor ezt megteszem én" - szögezte le az államfő.

"Csalódottak vagyunk, azt hittük, hogy Petr Pavel mindenki államfője akar lenni" - reagált az ellenzéki ANO mozgalom frakcióvezetője, Alena Schillerová volt pénzügyminiszter, aki Karel Havlícekkel, az ANO alelnökével a törvénymódosításról délelőtt tárgyalt az államfővel. "Ugyanakkor értjük, hogy az elnök számára ez nagyon nehéz döntés volt" - tette hozzá.

A kormányoldal szerint a nyugdíjemelés mérséklésére azért van szükség, hogy stabilizálhassák a közkiadásokat. Az állam az idén ezzel 19,4 milliárd koronát takarít meg. Az ellenzék szerint azonban a jobbközép kormányoldal döntésével "meglopja" a lakosság védtelen, több mint hárommilliós csoportját. A törvénymódosítást és gyorsított eljárásban való elfogadását alkotmányellenesnek tartják, és már bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak felülvizsgálatért.

Josef Stredula, a cseh-morva szakszervezetek konföderációjának elnöke bejelentette, hogy március végén országos tiltakozó akciót tartanak Prágában a kormányoldal által keresztülvitt döntés ellen.

Az eddig érvényes szabályozás szerint a múlt évi magas infláció következtében júniusban 11,5 százalékkal kellett volna emelni a nyugdíjakat, most azonban várhatóan csak 2,3 százalékos lesz az emelés. Ez 15 milliárd koronával terheli meg az államkasszát, míg az eddig érvényes szabályozás szerint ez a tétel 34,4 milliárd koronát tenne ki. A jövő évben pedig az eddigi szabályok szerinti 58,8 milliárd korona kiadás helyett az államnak csak 15,8 milliárd koronás pluszkiadással kell számolnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!