Alapélelmiszerekre fordítható vásárlási utalványokat kapnak Romániában a rászorulók

Külföld, 2022.05.09

Kéthavonta 250 lej (19 385 forint) értékű, alapélelmiszerekre, illetve meleg ebédre fordítható vásárlási utalványt kapnak év végéig a rászorulók Romániában - az erről szóló sürgősségi rendeletet hétfői ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

Az intézkedés annak a Támogatás Romániának elnevezésű, 17,3 milliárd lej keretösszegű szociális és gazdaságösztönző csomagnak a része, amelyről április 11-én állapodtak meg a bukaresti kormánypártok.

A kormányrendelet szerint a 250 lejes, elektronikus fizetőeszközre feltöltött vásárlási utalványt a gyermekeiket egyedül nevelő szülők, illetve a legalább kétgyermekes családok kaphatják, amennyiben az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 600 lejt. A rászorulók közé sorolja a kormányrendelet a havi 1500 lejnél kisebb jövedelmű nyugdíjasokat és súlyos fogyatékkal élőket, a hajléktalanokat és a szociális segélyből (garantált minimális jövedelemből) élő állástalanokat.

A hétfői kormányülés elején Nicolae Ciuca miniszterelnök rámutatott: mintegy hárommillió, nehéz anyagi helyzetben lévő, vagy az elszegényedés fenyegetésével szembesülő embernek nyújtanak ideiglenes segítséget. A program 3,1 milliárd lejes keretösszegének felét az állami költségvetésből, másik felét pedig európai uniós támogatásokból fedezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!