Alapvető kérdésekben egyetért a magyar és az osztrák belügyminiszter

Külföld, 2018.03.09

Az alapvető kérdésekben egyetértésüknek adott hangot Ausztria és Magyarország belügyminisztere a péntek délelőtti budapesti tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón.

Herbert Kickl osztrák belügyminiszter, akinek kinevezése után Budapestre vezetett első útja, arról beszélt az eseményen: a közös kultúra, történelem és értékek mellett az is közös a felekben, hogy egyaránt érdekeltek Közép- és Délkelet-Európa stabilitásában, biztonságában, valamint a külső határok védelmében.

Az osztrák kormánytag fontosnak nevezte, hogy a külső határok védelme során szüntessék meg a gyenge pontokat, megjegyezve, "a magyarok ezen a kérdésben sok-sok területen kiválóan dolgoznak", és Magyarország "nagyon jó partner" a külső határok védelmében.

Mint mondta, európai szintű paradigmaváltásra van szükség ahhoz, hogy a problémák kijavítása helyett a megelőzés kerüljön a fő helyre. Hangsúlyozta, hogy "migrációs és visszajuttatási politikára van szükség", valamint arra, hogy Európa helyett az általuk elhagyni kívánt válságövezet közelében helyezzék el az embereket.

Herbert Kickl azt hangsúlyozta: a szolidaritás nem azt jelenti, hogy az uniós tagállamokba a lakosság akarata ellenére, elosztási kvóták alapján telepítenek be migránsokat, hanem az Európai Unió külső határainak közös megvédését.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter azt emelte ki: a stratégiai gondolkodás jegyében kétoldalú egyezmények és részletesen kidolgozott jogszabály-tervezeteket készítenek elő, ami a két ország mellett az Európai Unió érdekeit is szolgálja.

Hozzátette: mind a határvédelem kérdésében, mind az ahhoz kapcsolódó témákban egyetértés van a két ország között.

Jelezte, hogy a visegrádi négyek nevében budapesti tanácskozásra meghívta osztrák partnerét, aki az év második felében az uniós belügyminiszterek tanácsának elnöki tisztét is betölti. Mint mondta, a határvédelemről, migrációs kérdésekről szóló tanácskozáson így Herbert Kickl ismertetheti Ausztria álláspontját, a V4-ek pedig sajátjukat.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!