Alkotmányellenes Romániában az a rendelet, amely a telefonos feltöltőkártyák vásárlását a személyes adatok megadásához kötötte

Külföld, 2020.02.18

Alkotmányellenesnek nyilvánította kedden a román alkotmánybíróság azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a személyes adatok megadására kötelezte volna azokat, akik mobiltelefonos felöltőkártyát akartak vásárolni.

A döntést egyhangúlag hozta meg a taláros testület. A rendeletet az októberben megbuktatott, Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormány fogadta el, és tavaly szeptemberben jelent meg a román közlönyben. Ennek ellenére ez a rendelet azóta sem lépett hatályba, mert előbb 2020. január 1-ére halasztották a hatályba lépését, majd további három hónappal hosszabbították meg a határidőt, így csak március 1-től lépett volna érvénybe.

A taláros testület azért nyilvánította alkotmányellenesnek - s ezáltal elfogadta a Romániában nép ügyvédjének nevezett ombudsman kifogásait - mert a jogszabály-módosítás sürgőssége nem volt megindokolva egy ilyen horderejű kérdésben, amely sok ember személyes adatainak tárolására vonatkozik. A taláros testület szerint a rendelet hatályba lépésének sorozatos halasztása éppen azt támasztja alá, hogy nem volt indokolt a sürgősség, ezért nem indokolt az egyébként azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendelettel dönteni erről a kérdésről.

A Dancila-kormány a 2019 júliusi szörnyű caracali gyilkosság felderítése nyomán döntött a felöltőkártyák vásárlásának szigorításáról. A gyilkos férfit azzal gyanúsítják, hogy tavaly két lány életét oltotta ki, miután elrabolta és megerőszakolta őket. A kormány ezzel a lépéssel azt szerette volna elérni, hogy könnyebben azonosíthatók legyenek a bűnözők.

Romániában már többször megkísérelték nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szigorítani a mobiltelefonos feltöltőkártyák vásárlását, ez az intézkedés azonban többször elbukta az alkotmánybírósági normakontrollt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!