Alkotmányos konfliktust idézett elő a román államfő a kormányátalakítás hátráltatásával

Külföld, 2018.12.19

A szociálliberális bukaresti kormánynak adott igazat a jobboldali államfővel szemben a román alkotmánybíróság szerdán, megállapítva, hogy Klaus Iohannis alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő, amikor nem hajtotta végre a Viorica Dancila kormányfő által kért minisztercseréket.

A testület elrendelte, hogy az államfő "haladéktalanul" adja ki az elnöki rendeletet a két miniszteri tisztség megüresedéséről, valamint azt is, hogy Iohannis "haladéktalanul" adjon indoklással ellátott írásos választ a miniszterelnöknek az általa előterjesztett miniszteri jelölésekre.

Dancila december 7-én jelentette be, hogy a kormány panaszt emelt az alkotmánybíróságnál Klaus Iohannis államfő ellen, amiért halogatja a döntést a koalíció által javasolt új közlekedési, illetve regionális fejlesztési miniszter kinevezéséről.

A kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) november közepén nyolc minisztere lecseréléséről döntött, de két miniszterjelöltjét Iohannis elutasította, majd amikor a kormányfő helyettük két újabb jelöltekkel állt elő, az elnök elnapolta a döntést arra hivatkozva, hogy a PSD túl sűrűn váltogatja minisztereit, és annyira türelmetlen volt, hogy még az elutasítás indoklására sem volt kíváncsi.

A PSD kormányát nyíltan bíráló, parlamenti megbuktatását szorgalmazó jobboldali elnök a lehető legtöbb kellemetlenséget jelentő minisztercseréket tagadta meg, amikor a nyolc jelölt közül csak hatot iktatott be és elutasította a PSD egyik kulcsemberének számító Lia Olguta Vasilescu volt munkaügyi miniszter kinevezését, illetve a PSD-elnökét nyíltan bíráló Paul Stanescu kormányfő-helyettes leváltását.

Az alkotmánybíróság szerdai határozata nem írta elő Iohannisnak, hogy kinevezze Dancila két újabb miniszterjelöltjét, viszont egy 2008-ban hozott precedensértékű határozata szerint az elnöknek egyszer van joga - indokoltan - elutasítani a miniszterelnök által javasolt miniszterjelölt kinevezését, a második jelölt beiktatását nem tagadhatja meg.

Egy hasonló alkotmánybírósági határozattal érte el a kormányoldal az általa visszaélésekkel vádolt Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását. Bár a taláros testület akkor is a kormánynak adott igazat, hónapokba telt, amíg Iohannis aláírta a főügyész felmentését, mivel előbb megvárta az alkotmánybíróság indoklását, majd - mivel nem szabtak meg számára határidőt - azt követően is hetekig mérlegelt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!