Államosítják a Gazprom németországi vállalatát

Külföld, 2022.11.14

Németország földgázellátásának biztonsága érdekében állami tulajdonba veszik a Gazprom orosz energetikai vállalat helyi érdekeltségét - közölték hétfőn Berlinben.

A szövetségi gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a tavasz óta a közüzemi hálózati felügyelet (Bundeneztagentur) ellenőrzése alatt működő Gazprom Germania - új nevén Securing Energy for Europe (SEFE) - vészesen eladósodott és már a fizetésképtelenség fenyegeti, ami akár az egész ország földgázellátását veszélybe sodorhatja.

A veszély elhárítása és a SEFE üzleti tevékenységének folytatása érdekében "tulajdonosváltást" hajtanak végre, és stabilizálják az ország energiabiztonságának fenntartásában "kulcsfontosságú" céget - közölte a tárca.

Az eddigi tulajdonost, a Gazpromot "a SEFE-részvények piaci értékéhez mérten" kártalanítják - írták, hozzátéve, hogy ez az eljárás még nem zárult le.

Egyben végrehajtanak egy 225,6 millió eurós tőkeemelést. A pénzt a szövetségi kormány biztosítja, amely így a cég 100 százalékos tulajdonosa lesz. Az Európai Unió versenyjogi hatóságaként működő Európai Bizottság már hozzájárult a tőkeemeléshez.

A Gazprom Germania a legnagyobb németországi földgázimportőrök között volt, és hozzá tartozott számos tároló, köztük a 3,9 milliárd köbméteres kapacitású rehdeni.

A vállalatot áprilisban helyezték a Bundesnetzagentur vagyonkezelői felügyelete alá. A hatóság a többi között kimutatta, a cég előző vezetése 1 százalék alá süllyesztette a rehdeni létesítmény töltöttségi szintjét, vagyis majdnem teljesen kiürítette az Alsó-Szászország tartományban fekvő tárolót, amely nemcsak Németország, hanem egész Nyugat-Európa legnagyobb földgáztárolója.

A június óta SEFE néven működő cég főleg azért került egyre súlyosabb pénzügyi helyzetbe, mert a Gazprom visszafogta, majd augusztus végén beszüntette németországi földgázszállításait, ezért az ügyfelek ellátásához az orosz importnál jóval drágábban, a nemzetközi piacon kellett földgázt vásárolni. A szövetségi kormány szerint a nehézségekhez az is hozzájárult, hogy bankok és egyéb üzleti partnerek a tulajdonosi szerkezet tisztázatlansága miatt elzárkóztak az együttműködés folytatásától.

A szövetségi kormány a fizetőképesség biztosítása érdekében már tavasz óta biztosít hitelt a cégnek az állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül. A KfW eddig 11,8 milliárd eurót folyósított. Következő lépésként ezt 13,8 millióra emelik, és a tervek szerint a hitel jelentős részét egy adósság-tőke cserügylettel saját tőkévé alakítják. Ehhez az ügylethez még meg kell szerezni az Európai Bizottság hozzájárulását - közölte a minisztérium.

A Gazprom Germania/SEFE a második nagy németországi földgázimportőr, amelyet az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt elmélyült energiaválságban államosítanak. Az első az Uniper volt, amelyet szeptemberben vettek állami tulajdonba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!