Amerikai belbiztonsági minisztérium: a déli határon megjelenő migránsokat azonnali hatállyal vissza kell küldeni

Külföld, 2019.04.01

Az amerikai-mexikói határon megjelenő közép-amerikai migránsokat azonnali hatállyal vissza kell küldeni Mexikóba - jelentette be hétfői közleményében Kirstjen Nielsen, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere.

A közleményből kiderül: az amerikai kormányzat felgyorsítja a déli határok védelméhez szükségesnek tartott döntések végrehajtását. Ennek jegyében azonnal megkezdi a határőrök létszámának bővítését, és elrendeli a határokhoz érkező és menedékjogot kérő migránsok meghallgatás nélküli, azonnali visszaküldését Mexikóba.

A vám- és határőrizeti szervek (CBP) vezetője, Kevin McAleenan a múlt héten jelentette be, hogy - tekintettel a migránsok jelentősen megnövekedett számára - 750 fővel megnöveli a határőrök számát.

Kirstjen Nielsen miniszter közölte: utasítást adott a CBP vezetőjének "a vészhelyzet kezelésére alkalmas lépések megtételére" és ennek keretében a határőrök létszámának azonnali megnövelésére. A tárcavezető leszögezte: a határőrizeti szervnek megvan a hatásköre a létszámbővítéshez, és csupán a 2000 főnél nagyobb bővítésről kell tájékoztatnia a minisztériumot.

Nielsen utasítást adott a közép-amerikai migránsok azonnali visszaküldésére is. Az utasítás érvényes azokra is, akik már átlépték a határt, és meghallgatásukra várnak.

A minisztérium szóvivője újságírói kérdésre nem tudott pontos adatokat mondani arról, hogy hány migránst érintenek a rendelkezések. Mint fogalmazott: az utasítás végrehajtása éppen csak megkezdődött.

A bevándorlók visszatoloncolásának politikája januártól lépett érvénybe, a hétfői döntés csupán e politika megvalósításának felgyorsítása. A Trump-kormányzat tisztségviselői ugyanis azt állítják: az eddigi rendszer lehetővé tette a migránsoknak, hogy akár éveken keresztül is az országban maradjanak, amíg a menedékjogi kérelmükhöz szükséges meghallgatásukra sor kerül.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű civil szervezet és más civil szervezetek még januárban pert indítottak a kormányzat ellen, ám márciusban egy kerületi bíró San Franciscóban arra kötelezte mindkét felet, hogy további dokumentumokat terjesszen elő állításai alátámasztására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!