Amerikai demokrata párti törvényhozók szankciókat sürgetnek Oroszország ellen

Külföld, 2020.06.30

Amerikai demokrata párti törvényhozók kedden újságíróknak nyilatkozva szankciókat sürgettek Oroszország ellen az Afganisztánban meggyilkolt amerikaiak után fizetett állítólagos pénzjutalmak miatt.

Steny Hoyer, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője azt hangoztatta, hogy a demokrata politikusok álláspontja szerint Oroszország "negatív módon" vesz részt az afganisztáni konfliktusban. Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke pedig leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak fontolóra kellene vennie, milyen szankciókkal rettenthetné el Moszkvát a "kártékony" lépésektől.

Demokrata párti és republikánus törvényhozók egy szűk csoportját hétfő délután a Fehér Házban tájékoztatták az oroszok által Afganisztánban fizetett állítólagos pénzjutalmakról. A The New York Times című amerikai napilap a hét végén arról írt, hogy orosz ügynökök állítólag bizalmasan pénzt ajánlottak "az afgán tálibokhoz közeli" lázadóknak azért, hogy amerikai katonákat, vagy az Afganisztánban szolgálatot teljesítő nemzetközi koalíció katonáit megöljék. A lap állítása szerint több amerikai katona halála ennek tudható be.

A Times megjegyezte: minderről tájékoztatták Donald Trump amerikai elnököt, és állítólag a Nemzetbiztonsági Tanács március végén meg is vitatta az ügyet, de nem született válaszreakció. Trump és az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) igazgatója, John Ratcliffe tagadta a lap állításait, miként Oroszország és a tálibok is. Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó egy keddre virradóra kiadott közleményében bejelentette, hogy az amerikai kormányzat "felkészült a megfelelő lépések megtételére abban az esetben, ha a helyzet ezt szükségessé tenné". Ratcliffe is közleményt adott ki, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a médiajelentésekben foglaltakat még vizsgálják, ezért "a felhatalmazás nélkül nyilvánosságra hozott információk veszélybe sodorják képességünket, hogy valaha is feltárjuk a történteket".

Steny Hoyer kedden újságíróknak azt mondta, hogy a demokraták azt szeretnék, ha nemcsak egy szűk törvényhozói csoport, hanem az egész kongresszus tájékoztatást kapna a történtekről, közvetlenül a hírszerzés szakembereitől. A demokrata párti frakcióvezető megjegyezte: a hétfői fehér házi tájékoztatóból azt szűrte le, hogy a The New York Times cikke nem kacsa volt. Adam Smith, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának vezetője hozzáfűzte: a demokrata párti politikusoknak az volt a benyomásuk, hogy Donald Trumpot tájékoztatták az ügyről.

Adam Schiff szerint ugyan a hírszerzési jelentések ellentmondásosak, de a napvilágra került információk szerinte mindenképpen "zavarba ejtőek".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!