Amerikai elnökválasztás - A Kreml egyelőre tartózkodik a kommentártól

Külföld, 2020.11.05

A Kreml nem kívánja kommentálni az amerikai elnökválasztást, amíg nem tisztázódik a helyzet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön.

Moszkvai sajtótájékoztatóján Peszkov azzal kapcsolatban sem kívánt nyilatkozni, hogy az Egyesült Államok mindeddig nem vádolta meg Oroszországot az idei választásokba való beavatkozással.

"Bármit, ami az országunkkal kapcsolatos, vörös posztónak tekintenek az Egyesült Államokban, ezért hadd ne kommentáljunk most semmit. Az amerikaiaknak talán maguknak kellene átlátniuk az ügyeiket" - hangoztatta a szóvivő.

Peszkov megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával folytatott szerdai telefonbeszélgetése során egyebek között az amerikai helyzetről is szó esett. A szóvivő úgy vélekedett, hogy a választás körül kialakult bizonytalanság kedvezőtlen hatással lehet a világ dolgaira, mindenek előtt a gazdaságra.

Marija Zaharova külügyi szóvivő azt mondta, Moszkva bízik benne, hogy a hatályos amerikai jogi mechanizmusok az alkotmánnyal összhangban lehetővé teszik az elnökválasztási küzdelem győztesének megállapítását és a tömeges zavargások elkerülését. Kitért rá, hogy Donald Trump hivatalban lévő elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden volt alelnök egyaránt kijelentette, hogy biztos a saját győzelmében, valamint hogy Trump lehetséges csalásokról nyilatkozott és arról, hogy több államban, ahol kételkedik az eredményben, pert akar indítani, ezért az eredményhirdetés elhúzódhat.

Zaharova azt mondta, hogy nem kíván elébe vágni az amerikai elektori testület december 14-én esedékes ülésének és annak, hogy a kongresszusnak januárban jóvá kell hagynia a választási eredményeket, de megjegyezte: "az elnöki posztért elindult vetélytársak közötti viszonylagos egyensúly esetén éreztetik magukat az amerikai választási rendszer nyilvánvaló hiányosságai, amelyekre nemzetközi megfigyelők és a terület elismert szakértői nem egyszer felhívták a figyelmet".

"Ez részben a vonatkozó jogszabályok archaizmusával és több elvi momentumának rendezetlenségével magyarázhatók" - tette hozzá.

Egyidejűleg hangsúlyozta, hogy az államfő megválasztása "az amerikai állampolgárok kizárólagos joga", akik "megérdemlik, hogy szavazataikat a megfelelő módon megszámlálják". Ismételten leszögezte, hogy Moszkva kész a konstruktív együttműködésre Washingtonnal, függetlenül attól, hogy ki győz.

Alekszandr Scsipkov, az orosz ortodox egyház társadalmi kapcsolatok sajtóosztályának helyettes vezetője a Szpasz egyházi tévécsatornának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az elnökválasztás eredménye miatti konfliktus kiéleződése esetén a nemzetközi közösségnek az ENSZ szintjén kellene elgondolkodnia azon, hogy nem kellene-e nemzetközi ellenőrzés alá vonni az amerikai nukleáris eszközöket, ha nem lesz egyértelmű, ki a fegyveres erők főparancsnoka. Azok számára, akik nem hiszik el, hogy ilyen kaotikus helyzet létrejöhet, Scsipkov emlékeztetett arra, hogy a nyári zavargások idején több kormányzó nem kívánt engedelmeskedni Trumpnak és a katonák között is akadtak olyanok, akik nyíltan bírálták őt. Úgy vélekedett, hogy akadhatnak olyanok is, akik megválasztása esetén Bidennel szegülnek majd szembe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!