Amerikai elnökválasztás - A pennsylvaniai Republikánus Párt a legfelsőbb bírósághoz fordul fordul

Külföld, 2020.11.06

A pennsylvaniai Republikánus Párt az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordul - jelentette be pénteken kiadott közleményében a párt vezetése.

A republikánusok állásfoglalást kérnek a bíróságtól arra vonatkozóan, hogy a választás napja után beérkezett szavazócédulákat különítsék el és ne vegyék figyelembe.

Korábban a helyi, tehát pennsylvaniai legfelsőbb bíróság kiterjesztette a levélszavazatok beérkezésének határidejét, mégpedig a választások napja után három nappal. Ezt a döntést a szövetségi bíróság helyben hagyta, ugyanakkor nyitva hagyta a lehetőséget a szavazatszámlálások miatti perkeresetek befogadására.

Amerikai sajtójelentések szerint Kathy Boockvar pennsylvaniai államtitkár azt közölte, hogy már felkérte a helyi tisztségviselőket a későn érkezett szavazócédulák elkülönítésére, mivel a szövetségi legfelsőbb bíróság (az alkotmánybíróság) nem hozott végleges döntést a szavazócédulák ügyében.

Közben az úgynevezett csatatér-államokban folytatódik a szavazatok számlálása. Arizonában csökkent Joe Biden, demokrata párti elnökjelölt előnye, bár változatlanul ö vezet Donald Trump elnök előtt.

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, aki jelenleg Donald Trump jogi tanácsadója, egy Philadelphiában tartott sajtótájékoztatón különösnek minősítette, hogy Pennsylvaniában Donald Trumpnak több mint félmillió szavazatnyi előnye olvadt el, miután megkezdték a levélszavazatok feldolgozását. "Jó lenne tudni, hogy hány halott ember szavazott eddig?" - tette fel a kérdést Giuliani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!