Amerikai elnökválasztás - A republikánusok három szenátori helye veszélyben van, egyet visszahódíthatnak a demokratáktól

Külföld, 2020.11.04

A republikánusok három szenátusi helye veszélyben forog, de egy bársonyszéket visszahódíthatnak a washingtoni törvényhozás felsőházában a most zajló választáson - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) kedden.

Miközben az elemzők elsősorban az elnökválasztás fejleményeire figyelnek, az amerikai közszolgálati rádió részletes összeállítást közölt a szövetségi törvényhozás (kongresszus) két házának helyeiért külön folytatott küzdelemről.

A törvényhozás alsóházában, a képviselőházban a Demokrata Pártnak 2018 ősze óta többsége van, és a párt most arra számít, hogy az egyelőre republikánus többségű szenátusban is sikerül növelnie politikusainak létszámát.

A most tartott választáson a 100 tagú szenátust - a 435 tagú képviselőháztól eltérően - nem újítják meg teljesen, csak 35 szenátort választanak újra. Öt republikánus szenátor bársonyszéke van veszélyben az NPR szerint.

Az egyik legbefolyásosabb republikánus szenátornak, a Donald Trump elnök szoros szövetségesének számító Lindsey Grahamnak Dél-Karolinában pályája talán legnagyobb kihívásával kell szembenéznie. Vetélytársa Jaime Harrison volt lobbista, a Demokrata Párt dél-karolinai vezetője. Hasonlóképpen inog a szenátusi bársonyszéke az arizonai Martha McSallynek, akinek a karizmatikusnak mondott Mark Kelly űrhajóssal kell megküzdenie, emellett az NPR elemzői kevés esélyt adtak Maine állam szenátorának, Susan Collinsnak is demokrata párti kihívójával szemben.

A déli Alabamában viszont a felmérések szerint a republikánusoknak nagy valószínűséggel sikerül visszahódítaniuk a demokratáktól egy szenátusi helyet. A demokrata párti Doug Jones lemaradása két számjegyű a republikánus színekben induló, egykori egyetemi labdarúgóedző Tommy Tuberville mögött. Tuberville élvezi Donald Trump támogatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!