Amerikai elnökválasztás - Az amerikai házelnök bízik Joe Biden erős mandátumában

Külföld, 2020.11.06

Bízik abban, hogy Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek "erős mandátuma" lesz - jelentette ki sajtókonferenciáján Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke pénteken.

A házelnök úgy vélekedett, hogy Biden nyeri meg a kedden tartott elnökválasztást, és azért nyerte el a választók bizalmát, mert képes arra, hogy összefogja az embereket.

"Joe Biden mögött erős képviselőházi többség áll majd" - szögezte le Pelosi. A szövetségi törvényhozás alsóházában (a képviselőházban) az eddigi eredmények alapján a demokraták megőrizték többségüket, bár ez kisebb arányú, mint a választások előtti. A The Washington Post csütörtöki értesülései szerint egyébként emiatt a Demokrata Párton belül támadások érik Pelosit.

A sajtókonferencián Nancy Pelosi nem reagált az újságírók azon felvetéseire, amelyek az elnökválasztás szoros eredményeit és a demokraták képviselőházi többségének apadását firtatták. Csak annyit mondott, hogy egyes választási körzetekben "lehetetlen volt győzni" a republikánus jelölttel szemben.

"Nem nyertünk meg minden képviselőházi csatát, de megnyertük a háborút" - fogalmazott a házelnök. Hozzáfűzte, hogy véleménye szerint Joe Biden és a kongresszus demokrata párti politikusai a jövő esztendőben "nagy dolgokat visznek majd véghez".

Pelosi hangsúlyozta a koronavírus-járvány miatti újabb gazdaságélénkítő csomagterv fontosságát, és azt hangoztatta: "azt akarjuk, hogy a republikánusok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz". Nem részletezte, hogy a demokraták készen állnának-e kompromisszumokra.

A 80 éves Pelosi a héten már jelezte, hogy továbbra is készen áll a házelnökségre, legalább két évig tartó időszakra.

A CNN televízió pénteki információi szerint Donald Trump a hozzá közel álló munkatársaival már közölte, hogy nem áll készen a választási vereség elismerésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!