Amerikai elnökválasztás - Joe Biden nemzeti egységre szólított fel Gettysburgben

Külföld, 2020.10.07

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt kedden tartott kampányrendezvényén nemzeti egységre szólított fel a pennsylvaniai Gettysburgben, a hajdani megosztottság tragikus emlékhelyén: az amerikai polgárháború (1861-1865) legvéresebb csatájának helyszínén.

Itt mondta el híres beszédét 1863-ban Abraham Lincoln elnök, aki a többi között a polgárháború utáni egységről beszélt.

Biden nem vont párhuzamot a jelenlegi helyzet és az amerikai polgárháború között, de kijelentette: az Egyesült Államok ma is "veszélyes helyzetben van". Mint mondta, a koronavírus-járvány legyőzéséhez, majd a gazdaság újraépítéséhez kétpárti együttműködés szükséges.

Biden, aki Barack Obama kormányzatának alelnöke volt két ciklusban is, azt fejtegette, hogy az elmúlt hónapok megmozdulásait a "túlzó rendőri erőszak" és a "szívszorító faji egyenlőtlenség" váltotta ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a megmozdulásokon tapasztalt erőszak és gyújtogatás "tűrhetetlen". Szerinte a rend és a törvényesség összeegyeztethető a "faji igazságossággal". Mint fogalmazott, az Egyesült Államok képes túljutni a gazdasági és faji megosztottság évszázadain, amelynek gyökerei 400 évre, a rabszolgaság idejére nyúlnak vissza.

Biden ismét fontosnak nevezte a fehér felsőbbrendűség eszméje elleni küzdelmet. Kijelentette, hogy ha megválasztják elnöknek, akkor "Amerikában nem lesz helye a gyűlöletnek".

A politikus újabb, a múlt hét óta immár negyedik, keddi koronavírus-tesztje is negatív lett.

A demokrata párti elnökjelölt Gettysburg után, kedd este már a marylandi Hagerstownban kampányolt. Ott kijelentette: nem kellene megtartani az október 15-re, Miamiba tervezett második elnökjelölti vitát, ha Donald Trump elnök még mindig a Covid-19-cel küzd. Trump kampányszóvivője, Tim Murtaugh válaszul közleményben tudatta, hogy az elnök egészségesen ott lesz Miamiban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!