Amerikai elnökválasztás - Küldetésvezető: az EBESZ-megfigyelők egyelőre nem hagyják el az Egyesült Államokat

Külföld, 2020.11.05

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői egyelőre nem hagyják el az Egyesült Államokat - mondta a szervezet megfigyelői küldetésének vezetője egy csütörtöki rádióinterjúban.

Michael Georg Link a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) német regionális közszolgálati médiatársaság hírcsatornájának (RBB-Inforadio) Washingtonból nyilatkozva elmondta: arra számítanak, hogy nagyon sok bírósági eljárás indul az elnökválasztás miatt, ezért a megfigyelői misszió tagjai egyelőre az országban maradnak.

Hangsúlyozta, hogy az EBESZ megfigyelői nem tapasztaltak szabálytalanságot a választás napján, a voksok postai levélként leadásának 1864 óta alkalmazott gyakorlatában és szabályozásában pedig nem állapítottak meg "semmiféle rendszerszintű befolyásolást vagy manipulációt".

"Vállalhatatlan, amit (Donald) Trump művel" - fűzte hozzá az EBESZ megfigyelői küldetésének vezetőjeként semlegességre kötelezett német politikus azzal kapcsolatban, hogy a republikánus jelölt a szavazatszámlálás leállíttatására törekedik és a levélszavazatokkal összefüggő visszaéléseket vélelmez.

Donald Trump ezen tevékenysége "olyasvalami, amit muszáj tabudöntésként jellemezni" - mondta a misszióvezető.

A választójog szabályozása és a szavazatszámlálás a szövetségi államok kizárólagos hatásköre - mutatott rá a választásokkal foglalkozó EBESZ-testület, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) korábbi igazgatója, a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője.

Hozzátette, hogy minden szavazatot meg kell számlálni, és a választás akkor ér véget, amikor ez a folyamat lezárul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!