TV műsor

Amerikai elnökválasztás - Szaporodnak a választással kapcsolatos perkérelmek

Külföld, 2020.10.02

Szaporodnak a november 3-án tartandó elnökválasztással kapcsolatos perkérelmek az Egyesült Államok több államában is - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) csütörtökön.

Wisconsinban és Ohióban a levélben beküldött szavazatok megszámlálásának határideje miatt indítottak pert, Észak-Karolinában a levélszavazatokat számláló tanúk berendelése a tét, Ohióban nincs elég szavazóurna, Texasban pedig a korai voksolás idejének meghosszabbítása miatt indítottak pert. Maine államban csütörtökön bírósági döntés született arról, hogy a szavazóknak igazolniuk kell a személyazonosságukat, és tilos önkénteseket alkalmazni a levélszavazatok begyűjtésében.

A koronavírus-járvány miatt lényegileg változott meg a 2020-as választások módja és menetrendje. A levélszavazás - amely pedig régóta bevett gyakorlat - minden korábbinál jobban megosztja a társadalmat és a politikai osztályt. A demokrata párti politikusok - a járvány miatti elővigyázatosságra hivatkozva - támogatják a levélszavazást, a republikánusok szerint azonban ez csalásra adhat alkalmat. Donald Trump elnök szintén gyakran hangoztatja ezzel kapcsolatos aggodalmait, a keddi elnökjelölti vitán például azt hangsúlyozta, hogy a levélszavazást szerinte "manipulálhatják". Csütörtökön az elnök ismételten erre figyelmeztetett, megjegyezve, hogy a választások után káosz fenyegethet.

Donald Trump csütörtökön a Twitteren jelezte: New Yorkban százezer szavazócédulát hibásan küldtek ki, s ezeket most újakkal helyettesítik, de nem tudni, hogy mi lesz a sorsuk a már postázott szavazócéduláknak.

Arizonában csütörtökön került a fellebbviteli bíróság elé az a per, amelyben azt a bírósági döntést óvják meg, miszerint a szavazócéduláját alá nem író választópolgárnak a választások után még öt napig lehetősége van, hogy a választási bizottságnál korrigálja a hibáját.

A republikánusok eddig Iowában és Pennsylvaniában nyertek pereket, amelyeket a szavazás és a szavazatszámlálás módjai, a már kiküldött téves szavazócédulák miatt indítottak.

Az NPR megszólaltatta Justin Levitt jogászprofesszort, aki korábban az igazságügyi minisztériumban választásokkal foglalkozó tisztségviselő volt. Levitt elmondta: a választásokhoz kapcsolódóan jelenleg 15 tagállamban mintegy 260 per van folyamatban. A Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) 40 pert indított, a Demokrata Párt pedig külön jogászcsapatot állított össze a folyamatban lévő perek figyelemmel követésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!