Amerikai elnökválasztás - Trump nyert Kentuckyban, Bidené az északkeleti Vermont

Külföld, 2020.11.04

Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő republikánus amerikai elnök Kentucky államban nyert, riválisa, a demokrata párti jelölt, Joe Biden Vermontban aratott győzelmet az amerikai elnökválasztás helyi idő szerint kedd este közzétett első eredményei szerint.

Donald Trump több mint 58 százalékos támogatottsággal győzött a középnyugati Kentuckyban, míg Joe Biden az északkeleti Vermontban a szavazók csaknem 72 százalékának bizalmát szerezte meg.

A nem végleges eredmények szerint Virginiában is a demokrata párti elnökjelölt nyert, Indianában és Nyugat-Virginiában pedig Trump győzelmét vetítik előre.

Az Egyesült Államok keleti parti és a középnyugati államaiban már zárnak az urnák, s jelenleg minden szem Floridára és Georgiára szegeződik. Ebben a két kulcsfontosságú tagállamban azonban még túl alacsony az adatok feldolgozottsága, bár ezek alapján Biden vezet.

Az egyes államokban nem egy időben zárnak a szavazóhelyiségek, van, ahol közép-európai idő szerint csak szerda délelőtt fejeződik be a voksolás. A végleges eredményekhez a levélben leadott szavazatokat is meg kell számolni.

Az amerikai elnököt az 538 tagú elektori testület választja meg, és a győzelemhez 270 elektor voksára van szükség.

A helyi idő szerint kedden tartott elnökválasztás mellett újraválasztják az amerikai szövetségi törvényhozás, a kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 tagú szenátus egyharmadát, valamint egyes szövetségi államokban a helyi törvényhozás tagjairól és a kormányzó személyéről is döntenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!