Amerikai elnökválasztás - Volt amerikai elnökök gratuláltak Joe Bidennek

Külföld, 2020.11.07

Joe Biden először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd közleményt is kiadott. A Twitteren azt írta: "Amerika, megtiszteltetésnek veszem, hogy engem választottál nagyszerű országunk irányítására. Az előttünk álló munka kemény lesz, de azt megígérhetem, hogy minden amerikai elnöke leszek, függetlenül attól hogy rám szavazott-e vagy sem".

Később kiadott közleményében hangsúlyozta: "megtiszteltetéssel és alázattal" veszi tudomásul az amerikai nép bizalmát, amelyet iránta és alelnökjelöltje, Kamala Harris iránt tanúsított. "Példátlan akadályok közepette, rekordszámú amerikai szavazott. Bizonyítva ismét, hogy a demokrácia mélyen az amerikaiak szívében lakozik" - fogalmazott Biden.

A politikus megismételte péntek éjjel mondott beszédének egyik elemét: "a kampánynak vége, it az ideje, hogy félretegyük a haragot és az éles retorikát, és egy nemzetként öszefogjunk".

Kamala Harris a Twitteren nyilvánult meg. "Megcsináltunk" - írta és közzétett egy rövid videót arról, ahogyan gratulál Joe Bidennek.

Három volt demokrata elnök, Barack Obama, Bill Clinton és Jimmy Carter már gratulált Joe Bidennek. Közleményében Obama úgy fogalmazott: Biden "tudja, mi kell az elnökséghez, és máris ennek megfelelően viselkedik".

Hozzáfűzte: Biden a Fehér Házban "olyan különleges kihívások sorozatával találja majd szemben magát, amilyennel hivatalba lépő elnök még nem találkozott". A volt elnök - aki mellett Biden nyolc éven keresztül alelnökként dolgozott - arra bíztatott minden amerikait, hogy adjon esélyt Bidennek, és támogassa őt.

Bill Clinton a Twitteren, Carter pedig közleményben gratulált Bidennek és Kamala Harrisnek.

"Amerika hallatta a hangját, és a demokrácia győzedelmeskedett" - írta a mikroblog-bejegyzésben az Egyesült Államok 42. elnöke, Bill Clinton. Egyben azt jósolta, hgy Biden és Harris "mindannyiunkat szolgálni fog, és összefog bennünket". Közben Donald Trump amerikai elnök - akit golfozás közben ért a hír, hogy Biden győzött Pennsylvaniában és győzni fog Nevadában is - újabb közleményében leszögezte: "az egyszerű tény az, hogy a választásnak nincs vége. Joe Bident még egyik államban sem igazolták hivatalosan győztesként, kivált igaz ez az erősen vitatott államokra, ahol kötelező újraszámlálás lesz, vagy azokra, ahol kampányunk érvényes és legitim jogi eljárásai után születik meg végső győztes".

Az elnök hozzátette: hétfőtől megindítják a bírósági pereket annak érdekében, hogy "biztosítsuk a választási törvények teljes körű tiszteletben tartását, és hogy a jogszerű győztest iktassák majd be".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!